Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Dvanajst ekoloških živil z visoko vsebnostjo antioksidantov

 

zivila-z-veliko-antioksidantov1

Ekološka hrana je pridelana brez uporabe kemičnih sredstev, prav tako pa pogosteje raste počasneje in zori na soncu ter vsebuje višje vrednosti hranilnih snovi in antioksidantov. To je potrdil tudi septembra objavljen članek Baranskega in njegovih sodelavcev, ki so proučili kar 343 različnih znanstvenih člankov in zaključili, da so razlike med ekološko in konvencionalno pridelano hrano predvsem v odsotnosti kemičnih snovi, hranilni vrednosti in količini antioksidantov.

 

Antioksidanti dajejo sadju in zelenjavi značilno obarvanost, prav tako pa ščitijo rastline pred neugodnimi okoljskimi dejavniki. Našemu telesu z vnosom naravnih antioksidantov omogočimo učinkovitejše spopadanje s prostimi radikali in oksidativnim stresom, s čimer krepimo zdravje.  

 

V nadaljevanju je predstavljenih dvanajst vrst sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko antioksidantov. Vsaj enega izmed navedenih bi bilo dobro dnevno vključiti na svoj jedilnik. S tem bi telesu omogočili učinkovitejše soočanje z virusi in s stresom. Antioksidanti predstavljajo ključen kamenček v mozaiku ohranjanja popolnega zdravja.

 

 1.    Gozdne borovnice

Pravzaprav je vse jagodičevje izvrsten vir antioksidantov, vendar je prav za borovnice ugotovljeno, da njihovi antocianini ohranijo svojo antioksidativno aktivnost tudi po zamrzovanju ali peki. Iz tega razloga so izvrstno živilo za peko zdravih sladic, na primer ekoloških mafinov. Prav tako vsebujejo pterostilben, ki pomaga pri ohranjanju vitkega pasu in izgubi odvečne maščobe.

 

 1.    Artičoke

zivila-z-veliko-antioksidantov2

 

Artičoke so odlično živilo, ki poleg svojih sposobnosti razstrupljanja organizma vsebujejo tudi veliko antioksidantov. Glede na prehranski indeks spadajo v sam vrh, saj vsebujejo na 100 gramov zgolj 66 kalorij (kcal), kljub temu pa je ta zelenjava bogato založena s hranilnimi snovmi, ki koristijo našemu zdravju. Vsebujejo veliko kvercetina, flavonola s protivnetnim delovanjem. Uživa se predvsem kuhane artičokine »srčke«, ki jih je priporočljivo pred pripravo pokapati z limoninim sokom, saj drugače hitro potemnijo.

 

 1.    Brusnice

Brusnice prav zaradi vsebnosti antioksidantov proantocianidinov učinkovito varujejo sečne poti pred okužbami. Zaradi vpliva na vnetne citokine v telesu preprečujejo bolečine v sklepih in razvoj kroničnih obolenj. Brusnice redkokdaj lahko kupimo sveže, zato se priporoča nakup zamrznjenih ali posušenih.

 

 1.    Slive

zivila-z-veliko-antioksidantov3

 

Uživanje svežih ali suhih sliv omogoča telesu absorbirati več železa, ki je ključen element pri ohranjanju normalne vrednosti hemoglobina v krvi. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin slive prispevajo tudi k uravnavanju delovanja prebavnega trakta.

 

 1.    Robide

Robide, še posebej sveže nabrane, gozdne, ki so prijetno sladkega okusa in prav gotovo ekološke, lahko zaradi visoke vsebnosti antocianinov pomembno prispevajo k manjšemu tveganju za razvoj rakavih obolenj in srčno-žilnih bolezni.

 

 1.    Maline

Maline vsebujejo elaginsko kislino, ki preprečuje nastajanje rakavih celic, prav tako pa so dober vir vitaminov A in C.

zivila-z-veliko-antioksidantov4

 

Maline* zamrznjene 250 g Soto, Cena: 3,47 EUR

 

 1.    Gojene borovnice

zivila-z-veliko-antioksidantov5

 

Tudi gojene borovnice, ki jih lahko kupimo v trgovini, so bogato založene z bioaktivnimi komponentami, ki pripomorejo k pravilnemu delovanju našega imunskega sistema. Kljub temu da je sredica ameriških borovnic pogosto svetlo obarvana, je vsebnost antioksidantov v teh sadežih izredno visoka. Pomembno je le, da si čim večkrat privoščimo tiste iz ekološke pridelave.

 

zivila-z-veliko-antioksidantov6

Borovnice* zamrznjene 250g Soto, Cena: 3,88 EUR

 

 

 1.    Granatno jabolko

Granatno jabolko je kralj med sadeži, pa ne le zaradi svoje oblike in semen v notranjosti. Glavna lastnost, ki jo pripisujejo granatnemu jabolku, je povezana z ohranjanjem elastičnosti in pretočnosti krvnih žil. Deluje kot nekakšna metla, ki čisti naše ožilje in preprečuje razvoj ateroskleroze.

 

 1.    Jagode

Jagode so bogat vir vitamina C, ki je pomemben pri proizvodnji kolagena, ohranjanju elastičnosti kože in delovanju imunskega sistema. Poudariti pa velja, da jagode spadajo med živila, ki so glede na lestvico EWG med najbolj onesnaženimi s pesticidi. Koristen nasvet bi bil: pridelajte nekaj jagod na svojem vrtu ali v loncu ter si zagotovite zdravo in ekološko »superživilo«.

 

zivila-z-veliko-antioksidantov7

Jagode* zamrznjene 250g Soto, Cena: 2,56 EUR

 

 

 1.   Jabolka

O jabolkih je bilo že veliko napisanega, pa vendar jim nove raziskave pripisujejo dodatne pozitivne koristi. Poleg tega, da vsebujejo pektin, ki uspešno uravnava holesterol v krvi, vsebujejo tudi ursolno kislino, ki naše telo ohranja elastično, vitko, hkrati pa pomaga pri rasti in vzdrževanju mišične mase. Ursolna kislina preprečuje tudi zamaščenost jeter in intoleranco na glukozo ter tako preprečuje razvoj diabetesa in debelosti.

 

 1.   Češnje

Češnje so bogate s kalcijem in kalijem. Raziskave so tudi pokazale, da blažijo bolečine zaradi artritisa, saj imajo močno protivnetno delovanje. Priporočljivo jih je uživati ob večerih, saj zaradi naravne vsebnosti melatonina pripomorejo h kakovostnejšemu spancu.

 

 1.   Rdeče zelje

zivila-z-veliko-antioksidantov8

 

Rdeče zelje vsebuje več antioksidantov kot belo zelje. Uživajmo dušenega, svežega ali kislega. Če pa ima kdo ob uživanju zelja težave z napenjanjem, naj si nanj da kumino ali lovor in težave ne bodo več tako pogoste.

 

 

Napisal in priredil: Anže Rogelj, absolvent Strukturne in funkcionalne biologije

zivila-z-veliko-antioksidantov9

Jagodičevje* zamrznjeno 250g Soto, Cena: 2,86 EUR

Viri:

http://www.womendailymagazine.com/top-12-organic-foods-rich-antioxidant/; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24968103; http://www.ehu.eus/p200-hmencont/en/contenidos/noticia/20141028_pteroestilbeno/en_20141028/20141028_pteroestilbeno.html; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19441868; http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0039332; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15158307; http://jonbarron.org/article/truth-about-ellagic-acid-and-red-raspberries#.VIE9vTGG-M5.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x