Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Živi kruhi iz Devete vasi

 

Kruhi iz Devete vasi so zamešani z živo vodo, ki ima v procesu proizvodnje in tudi po tem zelo zanimive učinkena sam kruh. Testo, ki je zamešano z živo vodo, vzhaja počasneje, kot testo zamešano z navadno, vodovodno vodo, kar zagotavlja daljše zorenje testa in s tem pridobivanje na kvaliteti proizvoda. Testo, ki dalj časa zori, razvije posebne arome, ki se prenesejo v polnost okusa in vonja. Še ena stvar je zelo pomembna za kvaliteto - drobec moke lahko absorbira veliko več žive kot navadne vode, zato je svežina podaljšana. Nekateri kruhi iz Devete vasi so užitni tudi do teden dni (pirin in koruzni kruh). Pomemben je tudi blagodejen vpliv na zdravje - občutljivi ljudje, ki uživajo žive kruhe, nimajo težav s prebav s kruhom, ki je narejen z živo vodo.

 

Koruzni kruh

Koruzni kruh v Deveti vasi pripravljajo tako kot so ga pripravljale babice – zamešajo ga s koruznim zdrobom iz slovenskega Prekmurja in koruzno moko istega porekla ter dodajo belo pšenično moko, da kruh sploh ostane skupaj. Skrivnost dolge svežine koruznega kruha iz Devete vasi, ki je dejansko tedenski kruh je v pripravi zdroba, ki ga skuhajo in ga ohaljenega zamešajo s koruzno in belo moko. Koruzni kruh iz Devete vasi ima prijeten, sladkast okus in se dobro poda z mladim še nezrelim ekološkim sirom in kozarcem ekološkega terana iz slovenske Istre.

Sestava: koruzni zdrob, koruzna moka, bela pšenična moka, kvas, nejodirana morska sol.

Izdelki: Modelni 800g, hlebček 500g in kolut 400g, štručke 120g.

Sestava

Korúza (znanstveno imeZea mays) je enoletnažitarica, izvira iz Amerike, s perujskega višavja v Andih, ki je nastala iz naravno rastoče divje koruze. Udomačili so jo v Mezoameriki. Največje pridelovalke koruze na svetu so ZDA, v Evropi pa jo predvsem pridelujejo jugovzhodne dežele.Nekatere sorte koruze rastejo tudi do 7 m. Drugače pa je večina sort, ki se znajdejo na trgu, visokih do 2,5 m. Sladka koruza je po navadi nižja od poljske. Med žiti je koruza na tretjem mestu po razširjenosti, takoj za rižem in pšenico. Rastlina zahteva toplo podnebje in precej vlage. Klas je v obliki storža, obdan z ličjem.

Koruzno zrno

Koruzno zrno se po obliki in velikosti razlikuje od zrn ostalih vrst žit. Po barvi ločimo belo, rdečo in rumeno koruzo, po velikosti zrn pa drobno in debelozrnato. Kalček je precej večji kot pri drugih žitih, saj zajema 9 - 16 % zrna. Vsebnost maščob v koruzi je nekoliko višja kot pri večini ostalih žit. Glede na zgradbo zrna ločimo zobanko, poltrdinko, trdinko in pokovko. To pogojuje njeno uporabno vrednost. Poltrdinka in trdinka sta najprimernejši za mletje v zdrobe in moko ter izdelavo koruznih kosmičev. Zobanke so primernejše za t.i. mokro mletje pri katerem pridobivamo koruzni škrob, ki ga lahko naprej hidroliziramo do dekstroze, koruznega sirupa ali glukoze, ali pa ga uporabljamo kot sredstvo za zgoščevanje.

 Vsebnost vitaminov in mineralov

Koruza vsebuje veliko tiaminaB1, 150 miligramov na 100g koruze. Vitamin tiaminaB1 je pomemben pri Krebsovemu ciklu za tvorbo energije, saj pri presnovi pomaga razgraditi molekule ogljikovih hidratov v molekuleglukoze. Glukoza pa je vir energije za možganske in živčne celice. Vsebuje tudi mangan, ki skrbi za mentalno vitalnost, izboljšuje spomin in koncentracijo. Drugi vitamini in minerali, ki jih najdemo v koruzi: biotin, niacin, pantotenska kislina, folna kislina, železo, magnezij, cink, selen.

 

Ciabatte, baguette, korenine

Ciabatte, baguette, korenine Devete vasi so zamešani na tradicionalen način, kot so nekoč pekli kruhe na francoskem in italijanskem podeželju. Kruhi so zamešani iz fine bele moke, minimalno kvasa, soli in žive vode seveda. Skrivnost je v tem, da testo zori izjemno dolgo. En del se pripravi že dan prej, potem se doda preostanek moke in začimbe, nato se kruh meša, dokler se ne dobi žilava struktura. Naslednja fazaje zorenje, ki kruhu zagotovi značilni aromatični okus. Ciabatte, baguette, korenine iz Devete vasi so same po sebi vrhunske, z dodanimi olivami, suhimi paradižniki ali domačo čebulico pa so naravnost fantastične.

Sestava : pšenična bela moka, nejodirana morska sol, kvas, živa voda.

Izdelki: Ciabatta, baguetta, korenina z dodatki suhega paradižnika, oliv, čebule.

Pšenica (znanstveno ime Triticum), ki zraste v višino do 1,5 m, je ena najstarejših rastlin na svetu. Pridelovali so jo že Egipčani, izvira iz Mezopotamije. Danes je pšenica najpomembnejša surovina v mlinarstvu.Botanično spada v vrsto trav, rod Triticum. Poznamo 27 različnih vrst pšenice. Gospodarskosta pomembi samo dve vrsti pšenice (Triticum aestivum in Triticum drumum). Največja pridelovalca staArgentina in ZDA, največji izvozniki pšenice pa so Argentina, ZDA, Kanada, Francija inAvstralija.

Klasje pšenice dozori julija ali avgusta, iz njega pa se izluščijo zrna. Pšenico prištevamo med žita, ki jih z mletjem spreminjamo v moko in posledično služijo kot sestavina enemu najpomembnejšihprehrambenih proizvodov v Evropi: kruhu.

 

Ovseni kruh

Ovseni kruh v Deveti vasi pripravijo tako, da že dan prej poparijo ovsene kosmiče in jih pustijo, da se razpustijo. Naslednji dan dodajo belo pšenično moko, sol, kvas in živo vodo in vse dobro premešajo. Ovseni kosmiči se povežejo v celoto in dajo kruhu prijeten poln okus, hkrati vsebujejo veliko beljakovin ter so okusen in zdrav grižljaj tudi za tiste, ki ne prisegajo na temne polnozrnate kruhe.

Sestava: Bela pšenična moka, Ovseni kosmiči, Nejodirana morska sol, kvas, Živa voda

 

Izdelki: Ovseni modelni, hlebček, kolut.

Ôves (Avena sativa) je žitarica, ki jo redko uvrstijo med krušne žitarice. Večinoma se uporablja za prehrano domačih živali. Ovsena moka je siromašna z lepkom, vendar vsebuje specifično beljakovino imenovano avenin, ki ima zelo pozitivno delovanje na človeški organizem, zato so mnoge države v svetu uvedle v redno prehranoprebivalstvaovsene kosmiče. Kosmiči so zelo primerni za pripravo kašaste hrane, imenovane v angleščiniporridge, tudi oatmeal in v nemščinihaferflocken. Ovsena moka, ki se v izjemnih primerih uporablja tudi za pripravo kruha, vsebuje relativno malo vode (1 %) in dosti beljakovin (14 %), maščob (6 %), celuloze (2 %), škroba (65 %) in pepela (2 %).

 

Pirin kruh iz Devete vasi

Pirin kruh, ki ga v Deveti vasi imenujejo tedenski kruh, je dobrota, ki jo z raznimi dodatki, ki jih ljudje radi dodajmo k kruhu, samo osiromašimo, kajti sama je tako slastna, tako dobra, pravzaprav najboljša. Mogoče se mu prileže samo še kakšno domače maslo. Slovenska ekološka pira je res najboljša, tako omočljiva, da daje svežino kruhu skozi cel teden. Zamesijo ga iz ekološke polnovredne pirine moke, soli, kvasa in žive vode. Ja, samo iz pirine, da ne bo pomote in še to slovenske, seveda ekološke. Pira je zelo zdravilna, saj vsebuje veliko vitaminov in je bogata z vlakninami in beljakovinami.

Sestava: 100% pirina moka slovenskega porekla, sol, kvas, živa voda,

Pirini izdelki: Pirin modelni 800g, hlebček 500g, kolut 400g, žemlja 100g.

O piri

Pira uspeva tudi brez dodatnega gnojenja in kemikalij. Piro zelo dobro prenašajo tudi ljudje, alergični na beljakovine drugih žit.Steklasto zrnje z okusom po orehih je izjemno hranljivo, lahko prebavljivo in ima veliko beljakovin.V Švici pravijo piri tudi zeleno zrnje (nem. grunkern), ker jo žanjejo v mlečni zrelosti, ko je klasje še zeleno.Pira (Triticum spelta) je rastlina, ki spada med prve gojene žitarice. Arheologi smatrajo da so jo udomačili pred več kot deset tisoč leti in je človeštvu prinesla civilizacijski napredek. Njene izredne kvalitete ponovno odkrivajo danes, ko je vse manj zdrave hrane in je postalo nujno pridelovanje hrane na okolju prijazen način. Ponovno odkrita pira je plevnata zvrst pšenice z beljakovinami, vlakninami in vitamini bogatim zrnjem. Uporabniki iz pirine moke pripravljajo posebne vrste kruha in peciva. Zrnje pire se tudi kuha, celo ali zdrobljeno za dietetično pripravljene jedi, ki naj bi jih uživali oslabeli ljudje s prebavnimi težavami in bolečinami v sklepih. Celo pirina slama je iskan pridelek v pletarstvu, je trpežna, dovolj dolga in prožna ter se lahko uporabi za celo vrsto okrasnih izdelkov. Nenazadnje jo cenijo kmetovalci, ki pridelujejo pridelke po biodinamični metodi.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x