Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Zelje

 

Zelje je odličen vir vitaminov C in K

Zelje, kot ga poznamo danes, se je razvilo v Sredozemlju iz divje ogrščice. Že v preteklosti so verjeli, da ima zdravilne lastnosti. Običajna barva zelja je zelena, obstajajo pa tudi rdeče in vijolične različice.

Zelje je odličen vir vitaminov C in K. Poleg tega je dober vir vitamina B6, folata, vlaknin, mangana, kalija, sulforafana in maščobnih kislin omega-3. Obrok kuhanega zelja (150g) vsebuje 34 kalorij.

zelje1

Korist za zdravje:

Uživanje zelja in drugih križnic že dolgo povezujejo z nižjim tveganjem nastanka številnih rakovih obolenj, kot so rak na mehurju, rak na prostati ter rak na zadnjiku. Dokazali so tudi, da rastlinski izvlečki zavirali razvoj rakavih celic pri raku na dojki. Med drugim tudi zmanjšuje tveganje za koronarno bolezen srca in kap, lahko zmanjša tveganje za sivo mreno, pospešuje celjenje čira in izboljša prebavo ter ima veliko nasitno vrednost (uporaba pri shujševalnih dietah). Že ena porcija zelja tedensko, presnega, kuhanega ali kislega, zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju. Raziskave so pokazale, da za splošen zaščitni učinek potrebujemo dve do tri porcije na teden.

Zelje se tudi uporablja pri astmi (priporočene obloge z zeljnimi listi), za herpes (obloge zelja-blažijo bolečino), pomagajo razbremeniti jetra in pri ranah (nase vežejo toksične snovi) ter pri išiasu (zeljni listi pomirjajo bolečino).

zelje2

Kombiniranje živil:

Zelje se dobro kombinira z zelenjavo, ki ni škrobna in z vsemi skupinami živil, razen s sadjem (izjemi sta avokado in olive).

Zelje naj bo kar se da sveže. Če želite uporabiti zunanje liste, si zagotovite organsko pridelano zelje, ki ne vsebuje ostankov kemikalij. Samo presno kislo zelje vsebuje ‘žive’ bakterije, ki prenesejo tudi zamrzovanje. V toplotno obdelanem kislem zelju iz konzerve ali kozarca je le malo ali nič mlečnokislinskih bakterij.
Če nočete, da bi vas zelje napenjalo, mu dodajte kakšno začimbo ali zelišče, ki to preprečuje; primerna sta kumina ali janež.

 

Viri:

http://www.bodieko.si/zelje, http://www.nutrigenomika.info/prehrana_fitness/kombiniranje_hrane_t.html

in Super živila: Najbolj zdrava hrana na tem planetu; Superfoods

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x