Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Zeleni falafel

Iz spodnjih količin je Katja naredila 6 manjših falaflov oz. polpet, lahko pa se odločiš za 3 večje…

Sestavine:

  • 75 g kuhane čičerike
  • 75 g na hitro pokuhanega graha
  • pol manjše šalotke, grobo sesekljane
  • strok česna, sesekljan
  • 10 g svežih zelišč brez pecljev (peteršilja in mete)
  • 1 JŽ (cca. 10 g ) polnovredne ajdove moke
  • 1 č ž bio pecilnega praška
  • 1 JŽ (cca. 10 g ) bučnih semen (lahko predhodno grobo sesekljanih)
  • 1/2 čž mlete kumine
  • večji ščep soli
  • 1 čž limoninega soka
  • žlica ali dve avokadovega (ali olivnega) olja

Postopek: 

Vse sestavine razen olja vrzi v mešalnik in z nekaj vrtljaji na hitro premešaj (ne zmiksaj do gladkega, naj ostanijo večji delci). Z rahlo vlažnimi rokami iz zmesi oblikuj 6 manjših ali 3 večje kroglice, zmes pri tem med rokami dobro stisni skupaj. Nato roke natri z oljem in oblikuj polpetke. Položi jih na peki papir ter v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinjah peci približno dobrih 15 minut. Vmes jih enkrat obrni in serviraj tople, rahlo ohlajene ali povsem hladne.

Druge sestavine sklede (ki pa jih ti seveda prilagodi svojemu okusu)…

  • nekaj listov hrustljave sveže solate
  • mlada špinača
  • kuhana rdeča pesa
  • polovica dobro zrelega avokada
  • kuhana in rahlo ohlajena kvinoja
  • pražena bučna semena
  • spirale rumene cukini bučke
  • nekaj kolescov manjše kumare
  • na ponvi pečena kozja albuminska skuta s suhim origanom
  • preliv za solato (limonin sok, oljčno olje in sol, za piko na i pa prija tudi kakšna kapljica bučnega olja)

Kadar pečem v pečici ali v ponvi na višjih temperaturah najraje uporabljam avokadovo olje. Ne le da je odporno proti visokim temperaturam, se s pregrevanjem praktično ne uniči veliko številnih telesu koristnih snovi. Avokadovo olje je Katja kupila v Kalčku. Res ni med najbolj ugodnimi maščobami (a saj nobeno kvalitetno olje ni), a imam ga za dolgo časa. In ker najraje od vsega vlagam v svoje zdravje, mi ni težko zapraviti kakšen evro več. Saj tudi avtomobila ne polniš z najcenejšim in zanj neprimernim gorivom kajne? Zato si tudi zase večkrat privošči le najboljše!

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook, Eat and Smile.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x