Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Zeleni čaj

 

Antioksidant za daljše življenje

Za zdravo življenje so izjemnega pomena tekočine, ki jih vnašamo v svoje telo.

Zeleni čaj vsebuje pomembne antioksidante, ki upočasnjujejo proces staranja.

Osebe, ki redno uživajo večje količine zelenega čaja, živijo v povprečju 4,5 leta dlje.

Zeleni lističi znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo nastanek rakavih obolenj.

V Kalčku lahko izbirate med raznovrstno ponudbo ekoloških zelenih čajev, doma pa nato vrečko le prelijete s segreto vodo in ga v miru popijete.

zeleni-caj-antioksidant1

Kultura pitja čaja postaja tudi na Zahodu vse pomembnejša. Zahodnjaki se v želji po zdravem načinu življenja, ekološkem načinu pridelave in prehranjevanju z biološko hrano zgledujemo po kulturah, ki živijo v skladu s temi izjemno pomembnimi načeli. Zeleni čaj izvira iz Kitajske in je narejen iz listov čajevca Camellia sinesis, ki so med pridelavo izpostavljeni minimalni oksidaciji in za razliko od črnega čaja niso izpostavljeni procesu fermentacije. Zeleni čaj lahko raste na soncu ali v senci, glede na lego rasti pa se razlikujeta okus in vsebnost različnih snovi. Lističi zelenega čaja se pobirajo trikrat letno. Včasih se zgodi, da pobirajo lističe zelenega čaja še četrtič v istem letu, prav tisti čaj pa na trgu doseže najvišje cene. Zeleni čaj je lahko pridelan po obrtniških ali modernih metodah, v obeh primerih pa zadrži esencialne aminokisline, vitamine, kisline, kartenoide, kofein, magnezij, krom, cink, selen itd.

V preteklosti so se listi zelenega čaja predvsem na območju Azije uporabljali v številne namene, in sicer za ustavitev krvavitev, celjenje ran, zniževanje telesne temperature in sladkorja v krvi. Poparjene so pili kot vroč ali hladen napitek, na tak način pa ga uživamo še danes. Čaj je takoj za vodo največkrat konzumirana pijača na svetu. Tako kot voda tudi zeleni čaj napaja telo, preprečuje glavobole in pripomore k prožnejši koži. Zaradi antioksidantov, ki jih vsebuje, upočasnjuje proces staranja. Antioksidanti so snovi, ki se borijo proti prostim radikalom v telesu, ki škodujejo celicam. S pitjem zelenega čaja lahko antioksidanti v vašem telesu nevtralizirajo proste radikale in zmanjšajo ali pa celo preprečijo nekaj škode, ki jo ti povzročajo. Se sprašujete, zakaj so med najstarejšimi prebivalci na svetu Kitajci in Japonci? Morda je pravi odgovor prav redno pitje zelenega čaja. Osebe, ki redno uživajo večje količine zelenega čaja, naj bi po izsledkih japonskih raziskav živele kar 4,5 leta dlje. Zdravilni lističi so predmet prenekaterih znanstvenih raziskav, iz katerih je razvidno, da vsebujejo učinkovine, ki pomagajo preprečevati nastanek rakavih obolenj, znižujejo holesterol v krvi in preprečujejo nastanek tumorjev na pljučih, črevesju in jetrih.

zeleni-caj-antioksidant2

Biološki zeleni čaj lahko kupite brez dodatnih arom ali pa aromatiziran z jasminom, vanilijo, japonsko češnjo, limono itd. Z obiskom ene od Kalčkovih poslovalnic ali pa kar spletne trgovine si lahko zdravilni čaj privoščite že danes. Če vam okus poparjenih lističev ni pretirano všeč, si ga posladkajte ali pa dodajte mleko, ki obenem zmanjša učinek taninov in klorogenske kisline na vaš želodec. Zdrav način prehranjevanja ne vključuje le hrane, velikokrat namreč pozabimo na učinke tekočine, najpomembnejše snovi za človekov obstoj. Strastni pivci zelenega čaja si ga pripravijo vsak po svojem okusu. Za osvežilen in ne pretirano močan okus žličko ali vrečko zelenega čaja prelijte z vodo, segreto na približno 60 °C, in ga pustite stati od ene do treh minut. Dlje ko boste čaj namakali, grenkejši in močnejši okus bo dobil. Poskusite ga pripraviti na več načinov, na primer z mlekom, limoninim sokom, sladkorjem ali medom, in odkrijte različne arome zdravilnega napitka. Najprej lahko poskusite kakšno skodelico kave dnevno zamenjati za skodelico zelenega čaja, nato pa lahko počasi opazujete njegove pozitivne učinke na vaše počutje.

Kot je nekoč dejal nekdanji britanski predsednik vlade William Ewart Gladstone: "Če ti je hladno, te bo čaj ogrel; če ti je prevroče, te bo ohladil; če si potrt, te bo razveselil; če si vznemirjen, te bo pomiril."

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x