Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Zelena solata

 

Zelena solata je izvrsten vir vitaminov A, C in K, folata, mangana in kroma s pomirjujočim učinkom

Zelena ali vrtna solata oblikuje glavo iz temno zelenih dolgih hrustljavih listov. Izhaja iz vzhodnega Sredozemlja. Zelena solata je izvrsten vir vitaminov A, C in K, folata, mangana in kroma ter dober vir vitaminov B1 in B2, vlaknin, kalija, molibdena, železa in fosforja. En obrok pokrije 164 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A v obliki kerotenoidov betakarotena, luteina in zeaksantina. Prav tako je pomemben vir alfalinolenske kisline. Dve skodelici (94 g) surove zelene solate vsebuje 16 kalorij.

zelena-solata1

Korist za zdravje:

Ima zelo blag pomirjevalni učinek. Blaži krče in krčevit kašelj, ugodno vpliva pri astmi, razburjenju, nespečnosti. Vpliva tudi na srčno mišico (kardiotoničen učinek). Uživanje presne solate pomaga pri kroničnem zaprtju. Zaradi veliko balastnih snovi in nizke energijske vrednosti je primerna zlasti za različne shujševalne diete. Uživanje solate tudi ovira nastajanje kislin v telesu ter alkalno deluje na organizem in seč, zato jo priporočajo pri sečnih in ledvičnih kamnih. Solata ugodno vpliva tudi na bolezni presnove: sladkorno bolezen, povišani lipidi v krvi ter protin.

zelena-solata2

Kombiniranje živil:

Zelena solata se dobro kombinira z zelenjavo, ki ni škrobna in z vsemi skupinami živil, razen s sadjem (izjemi sta avokado in olive). Primerna je kot priloga glavnim jedem ali samostojna jed. Uživamo jo za malico, kosilo ali večerjo.

Viri: http://www.nutrigenomika.info/prehrana_fitness/kombiniranje_hrane_t.html, http://www.fiziofit.si/prehranski-nasveti/zdravilni-ucinki-zivil/ in Super živila: Najbolj zdrava hrana na tem planetu; Superfoods

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x