Zelena solata je izvrsten vir vitaminov A, C in K, folata, mangana in kroma s pomirjujočim učinkom
Zelena ali vrtna solata oblikuje glavo iz temno zelenih dolgih hrustljavih listov. Izhaja iz vzhodnega Sredozemlja. Zelena solata je izvrsten vir vitaminov A, C in K, folata, mangana in kroma ter dober vir vitaminov B1 in B2, vlaknin, kalija, molibdena, železa in fosforja. En obrok pokrije 164 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A v obliki kerotenoidov betakarotena, luteina in zeaksantina. Prav tako je pomemben vir alfalinolenske kisline. Dve skodelici (94 g) surove zelene solate vsebuje 16 kalorij.
Korist za zdravje:
Ima zelo blag pomirjevalni učinek. Blaži krče in krčevit kašelj, ugodno vpliva pri astmi, razburjenju, nespečnosti. Vpliva tudi na srčno mišico (kardiotoničen učinek). Uživanje presne solate pomaga pri kroničnem zaprtju. Zaradi veliko balastnih snovi in nizke energijske vrednosti je primerna zlasti za različne shujševalne diete. Uživanje solate tudi ovira nastajanje kislin v telesu ter alkalno deluje na organizem in seč, zato jo priporočajo pri sečnih in ledvičnih kamnih. Solata ugodno vpliva tudi na bolezni presnove: sladkorno bolezen, povišani lipidi v krvi ter protin.
Kombiniranje živil:
Zelena solata se dobro kombinira z zelenjavo, ki ni škrobna in z vsemi skupinami živil, razen s sadjem (izjemi sta avokado in olive). Primerna je kot priloga glavnim jedem ali samostojna jed. Uživamo jo za malico, kosilo ali večerjo.
Viri: http://www.nutrigenomika.info/prehrana_fitness/kombiniranje_hrane_t.html, http://www.fiziofit.si/prehranski-nasveti/zdravilni-ucinki-zivil/ in Super živila: Najbolj zdrava hrana na tem planetu; Superfoods