Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Zelena lazanja s šparglji in artičokami

Posebnost današnje lazanje je, da je povsem brez glutena, polna okusne zelenjave in še okusnejšega kozjega sirčka. Tokrat semo tudi prvič naredila bešamel. Do sedaj smo ga vedno kar izpustila oziroma nadomestila s kakšno drugo, zelenjavno kremo. Morda tudi zato, ker smo imeli vedno občutek, da nam ne bo uspel, bo poln grudic (kar je zelooo neprijetno!), se bo prijel na posodo, bo preredek ali pregost. Tokrat smo poskusili. Pa še to s čisto prav posebnim receptom. Namesto masla smo uporabila kokosovo olje, namesto bele moke riževo, namesto mleka pa rižev napitek. Bešamel je uspel brez problema. Ha! Je pa res, da je za svilnat in ravno prav gost bešamel potrebno konstantno nekajminutno mešanje. Ne bo pretežko, kajne?

Potrebujete:

Za lazanjo…

  • 6 lazanjinih listov brez predprejšnjega kuhanja (iz riževe, lečine in grahove moke)
  • zelenjavni nadev
  • skutni nadev
  • nekaj žlic bešamela
  • 125 – 150 g naribanega kozjega sira
  • špinačni pesto za prilogo

Za zelenjavni nadev…

  • 100 g pora
  • 300 g svežih špargljev
  • 1 srednje veliko bučko (cca. 100 g)
  • 200 g vloženih artičok
  • strok česna

Za skutni nadev…

  • 200 g kozje albuminska skute
  • 50 g gostega kozjega jogurta
  • sol

Za bešamel…

  • 50 g kokosovega olja
  • 20 g riževe moke
  • 250 ml riževega napitka
  • sol, poper in muškatni orešček

Za špinačni pesto…

  • 40 g sveže špinače
  • 10 g sveže bazilike
  • 35 g pinjol
  • 1 majhen strok česna (ali vsaj pol)
  • 1-2 Ž limoninega soka
  • 15 ml oljčnega olja
  • sol in poper

Postopek:

Za špinačni pesto…

Pinjole rahlo popražite na suhi ponvi ter na srednje visoki temperaturi. Vrzite jih v mešalnik, skupaj z oprano in osušeno špinačo in baziliko. Zmiksajte v pesto. Med miksanjem dodajte še strt ali fino nasekljan česen, limoni sok ter po občutku sol in poper. Zmiksajte. Na koncu med mešanjem postopoma vlivajte še olje. Poskusite in prilagodite okusu. Čevam je ljubše, je pesto lahko redkejši – preprosto dodajte več olja, limone.

Za skutni nadev…

Albuminsko skuto skupaj z jogurtom zmiksajte v manjšem mešalniku. Solite po okusu in postavite na stran.

Za zelenjavni nadev…

Česen drobno sesekljajte. Por tanko razrežite, šparglje razrežite na ne več kot centimetrske koščke. Vršičke postavite na stran. Splaknite vložene artičoke. Osušite jih s kuhinjsko brisačko in narežite. Na majhne kockice narežite še bučko.

V ponev vlijte žlico ali dve oljčnega olja. Dodajte por, ga malce posolite in na nizki temperaturi rahlo prepražite da uveni. Dodajte šparglje (razen vršičkov), malce posolite in zopet dušite. Med mešanjem dodajte malce vode. Ko se oboje primerno zmehča, dodajte še bučko in jo kakšno minutko kuhljajte skupaj s porom, česnom in šparglji. Medtem segrejte pečico na 200 stopinj. Čisto na koncu med zelenjavo vmešajte še narezane artičoke. Del nadeva preložite v višjo posodo, ga s paličnim mešalnikom zmiksajte in vmešajte nazaj med preostalo zelenjavo.

Za bešamel…

V kozici stopite kokosovo olje. Dodajte moko in z metlico na srednji temperaturi ves čas mešajte, dokler moka ni rahlo popražena. Nato postopoma dodajajte rižev napitek in pri tem ves čas mešajte z metlico, da ne nastanejo grudice. Na nižji temperaturi nekaj minut kuhajte in pri tem ves čas mešajte. Bešamel se bo sproti gostil. Ko bo ravno pravšnji (ne pretekoč in ne pregost), vmešajte sol, poper ter malce sveže naribanega muškatnega oreščka. Nato odstavite s štedilnika.

Za lazanjo…

Pekač dobro namažite z maslom (če iamte možnost s kozjim). Na dno pekača kapnite nekaj bešamela* ter nanj eno zraven druge postavite dve plošči za lazanjo. Prelijte s približno dvema žlicama bešamela, razmažite. Nato testenini premažite s tretjino skutnega premaza, nanj pa dajte skoraj polovico nadeva**. Potresi z tretjino naribanega sira. Sledi plošča, bešamel, premaz, zelenjava in sir. Po dveh ponovitvah čez sir postavite ploščo, jo premažite z bešamelom ter skutnim namazom. Potresite s preostankom sira. Čez špargljeve vršičke kanite nekaj olja in jih postavite na vrh lazanje.

Čez pekač položite (pazite, da se ne dotika vrha lazanje) alu folijo ter pecite lazanjo toliko časa, kolikor piše na embalaži testenin. MI smo lazanjo pekla 40 minut. Od tega večino časa ohlapno pokrito, zadnjih nekaj minut pa odkrito, da se je sirček malce zapekel. V tem času smo čez sirček potresli še ščep suhega origana – obožujemo ga!

Pred postrežbo jed nekoliko ohladite, tako se bo lazanja lažje in lepše rezala.

*bešamela je zagotovo nekoliko preveč, zato da se ne trudite porabiti vsega.

**tudi nadeva je veliko, pa čeprav smo svoji lazanji bogato obložili. Nič hudega, odličen bo tudi pogret. Za večerjo ali naslednji dan ga lahko dodate kuhanemu rižu ali pa, ja, hecno, krožniku špagetov

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook, Eat and Smile.

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x