Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kako uvesti bolj zdravo prehrano v družinski jedilnik?

 

zdrava-prehrana-druzinski-jedilnik1

Pri spremembah v kuhinji je potrebno počasno in potrpežljivo uvajanje. Nasilnim prehranskim spremembam bi se marsikdo uprl in si želel jedi, ki jih je vajen od zgodnje mladosti. Nasilna in nagla revolucija v domači kuhinji prinese več škode kot koristi. Priporočljive so manjše spremembe pri sestavljanju jedilnikov in pripravi jedi.

Mnoge tradicionalne jedi so polne mesnin, masla, olja in belega sladkorja. Recepte je treba le delno spremeniti, s ciljem, da obroki zadovoljijo tako z okusom kot z videzom jedi.

 

Izbira in uporaba maščob

V več raziskavah so ugotovili, da velika količina živalskih maščob spodbuja rakaste bolezni. Med posledice premastne prehrane spadajo debelost, kronične bolezni jeter, ožilja in srca. Med zdravju škodljive štejemo zvrhane žlice masti, masla, margarine, ocvrto hrano, kot so krompir, sladice – flancati, krofi in mastne pražene drobtine.

V drugi polovici življenja je treba uporabo maščob zmanjšati, saj se z leti upočasni celotno presnavljanje.

Olje iz semen sončnic, stisnjeno pri triinštiridesetih stopinjah, je prav tako priporočljivo, vendar ga zaradi visoke vsebnosti vitamina E (antioksidant) ne segrevamo.

 

Shranjevanje svežih živil:

-        hranilno vrednost sveže zelenjave in sadja najlažje ohranimo s hladilnikom, ki vitamine ohranja, medtem ko vročina vedno uničuje hranilnost. Zato je torej hrano bolj priporočljivo hladiti kot segrevati;

-        sadje in zelenjavo tesno zavijemo v papir ali damo v zaprte posode, preden ju damo v hladilnik, saj odprta solata ali zelenjava začne hitro veneti in izgublja aromo;

-        paradižnik in banana ne preneseta hladilnika;

-        žitne izdelke je priporočljivo hraniti v suhi, hladni shrambi ali kleti, saj ne spadajo v prostore, ki imajo več kot dvajset stopinj.

 

Velikost obrokov hrane:

  • primerni so majhni obroki hrane za premostitev vmesnega znižanja sladkorja in umske storilnosti med obroki. Pomembna sta količina in velikost obroka;
  • z napornim telesnim delom porabimo več energije. Za njeno nadomestitev so najboljši polnovredni ogljikovi hidrati in beljakovine, na primer polnovredni kruh z arašidovim maslom;
  • umsko zaposleni ljudje potrebuje manjšo kalorično vrednost. Za dobro delovanja živčevja so potrebni fosfor in beljakovine. Primerna malica je 1–2 kosa sadja ali kos polnovrednega kruha, krekerjev. Tak obrok je lahko prebavljiv in premosti utrujenost;
  • tudi majhni vmesni obroki, če so energijsko skromni, pomagajo zmanjšati preveliko telesno težo;
  • priporočljivo je zmanjšati tri velike glavne obroke in namesto tega jesti pet manjših. To je najzanesljivejši način, da polagoma in trajno izgubimo odvečne kilograme. Za kontrolo porcij pa obstaja preprost trik: ne pojejte v enem obroku več kot 500 mililitrov – to je enako enemu krožniku ali dvema skodelicama po 250 mililitrov. Ko pojeste svoj obrok, ne jemljite »repeteja«, temveč se vstanite od mize ter pospravite krožnik in pribor;
  • primerne vmesne malice so jabolko in drugo sadje, rezina kruha ter zelenjava, na primer paradižnik ali korenček.

 

Anamarija Novak

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x