Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Zakaj potrebujemo antioksidante in kaj določeni antioksidanti naredijo v telesu?

 

Prav vsak izmed nas ima v sebi aktivne antioksidante in proste radikale. Nekatere antioksidante telo proizvaja samo, spet druge moramo vnesti s hrano. Po drugi strani pa naše telo proizvaja tudi proste radikale, in sicer kot stranske produkte celičnih reakcij. Jetra na primer proizvajajo in uporabljajo proste radikale pri razstrupljanju telesa, bele krvne celice pa jih pošiljajo, da uničijo bakterije, viruse in poškodovane celice.

Ko določene vrste kisikovih molekul svobodno potujejo po telesu, povzročajo tako imenovane oksidativne poškodbe, kar pomeni tvorjenje prostih radikalov. Ko je antioksidantov v telesu manj kot prostih radikalov, pa naj bo to zaradi slabih prehranjevalnih navad, izpostavljenosti škodljivim snovem ali drugih razlogov, oksidacija v telesu povzroči škodo. Posledice so pospešeno staranje, poškodovane ali mutirane celice, poškodovano tkivo, aktiviranje škodljivih genov znotraj DNK in preobremenjen imunski sistem.

Zahodni način življenja, ki vključuje veliko predelanih živil, zdravil, visoko izpostavljenost kemikalijam in onesnaževalcem okolja, predstavlja dobre pogoje za širjenje in nastanek prostih radikalov. Ker smo že od zgodnjih let izpostavljeni visokim stopnjam oksidativnega stresa, potrebujemo zato tudi toliko večji vnos antioksidantov.

Kaj so antioksidanti?

Antioksidant je vsaka snov, ki zavira oksidacijo, zlasti tista, ki odstranjujejo morebitne škodljive oksidante v telesu. Med antioksidante spadajo na primer karotenoidi, kot so betakaroten, likopen in vitamin C. Vsi ti zavirajo oksidacijo in ostale reakcije, ki jih povzročajo kisik, peroksidi in prosti radikali. Raziskave kažejo, da imajo antioksidativna živila, zelišča in čaji mnoge koristi:

  • upočasnjujejo znake staranja, vključno s tistimi, ki so povezani s kožo, očmi, tkivom, sklepi, srcem in možgani,
  • zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj,
  • pripomorejo k prečiščevanju telesa,
  • pripomorejo k daljši življenjski dobi,
  • varujejo pred srčnimi boleznimi in kapjo,
  • zmanjšujejo tveganje za nastanek kognitivnih težav, kakršna je na primer demenca,
  • zmanjšujejo tveganje za slabšanje vida in druge težave z očmi, kot so katarakte in makularna degeneracija.

Med druge začimbe in zelišča z veliko antioksidanti spadajo tudi česen, kajenski poper in zeleni čaj. Poskusite zaužiti dve do tri porcije teh rastlin dnevno.

 

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x