Sestavine (za šest oseb):
- 1,5 skodelice oprane leče
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 1,5 čajne žličke kurkume ali curryja v prahu
- 2 čajni žlički suhega timijana
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1 nasekljana velika rumena čebula
- 2 stebli fino nasekljane limonine trave z odstranjeno zunanjo plastjo
- 1 čajna žlička soli
- ščepec cimeta
- ½ čajne žličke kardamoma
- ½ čajne žličke kosmičev rdeče paprike
- ščepec mletega muškatnega oreščka
- 1¼ skodelice polnomastnega kokosovega mleka
- 3 jedilne žlice limoninega, limetinega ali pomarančnega soka
- nekaj pesti blitve, špinače ali kodrolistnega ohrovta
- 1 skodelica popraženih kokosovih kosmičev
- nasekljan koriander za dekoracijo
Postopek priprave
V večji lonec dajte lečo, jušno osnovo, timijan in kurkumo ali curry v prahu. Naj zavre, nato znižajte moč ognja in kuhajte približno 20 minut.
Ko se leča kuha, v ponvi segrejte kokosovo olje. Na njen prepražite čebulo, da postane rahlo rjavega odtenka. Dodajte limonino travo, sol, kardamom, cimet, kosmiče rdeče paprike in muškatni orešček ter pražite približno 1 minuto. Praženo začimbno mešanico vmešajte v večji lonec, v katerem se kuha leča.
Nato v jed dodajte še kokosovo mleko in zelenjavo ter kuhajte še dodatnih 5 minut. Vmes občasno premešajte. Po potrebi dodajte še malo soli ali začimb. Na koncu vmešajte sok izbranega citrusa in postrezite posuto s kokosovimi kosmiči in nasekljanim koriandrom.