Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

VSE JE ZDRAVO, AMPAK NI VSE EKOLOŠKO

Kaj pomeni znak * pri nazivih in označbah? Npr. Napitek* kokosov 1L Bridge. * pomeni izdelek iz preverjene EKOloške pridelave.

Vse pogosteje slišimo izraz "zdrava hrana", sam pojem pa predstavlja nepravilen izbor besed. V skladu z "Odlokom o zdravstveni ustreznosti živil " morajo biti vsi živilski proizvodi na trgu zdravi, v nasprotnem primeru pa ne smejo biti na voljo potrošniku oziroma jih je treba odstraniti s prodajnega mesta.

Kar nam pove, da je vsa hrana »zdrava«, vendar vsa hrana ni EKOLOŠKA!

Konvencionalno pridelana hrana vsebuje več sintetičnih pesticidov, herbicidov, fungicidov in drugih kemikalij. Še posebej škodljiva je za dojenčke, otroke in nosečnice. Pesticidi, ki jih vsebujejo običajna živila, naj bi bili vzrok za vedno večje število alergijskih reakcij pri otrocih. Če želite pesticide umakniti iz prehrane svojega otroka, je rešitev – sodeč po rezultatih kitajske študije –  EKOLOŠKO PRIDELANA HRANA.

Kaj pravzaprav je Ekološka hrana?

Preprosto povedano, ekološka hrana je hrana, ki jo gojimo na naraven način, torej brez umetnih dodatkov, kot so umetni pesticidi, kemična gnojila in tista, ki ne vsebuje GSO. Do potrošnika mora priti brez kakršnih koli dodatkov, kot so aditivi, in ne sme biti obsevana.

Neoznačeni eko, bio ali organski proizvodi so prepovedani. Poleg logotipa mora biti navedena šifra nadzornega organa in informacija "Goji se v / zunaj EU". Izrazi eko, bio ali organsko se nanašajo na izdelek, katerega masa je sestavljena iz vsaj 95% ekoloških sestavin.

Ekološka hrana ima veliko močnejši učinek na telo. Kakovost in odstotek sestavin in hranil je veliko višja kot pri tistih, pridelanih po nekaterih drugih kanalih in metodah.

Proizvodnja ekološke hrane daje poudarek na zaščito in ohranjanje okolja in tal. Umetni pesticidi in gnojila so škodljivi za okolje, z njimi obdelana zemlja pa na dolgi rok lahko postane neuporabna. Rejci ekološke hrane morajo živino na pašo puščati na odprte pašnike in v prehrano ne smejo dodajati antibiotikov in rastnih hormonov.

Študije so pokazale, da ekološka hrana zagotavlja 40% več antioksidantov, 27% več vitamina C, 22,1% več železa, 29,3% več magnezija in 13,6% več fosforja kot običajne različice. Poleg tega vsebuje 15% manj škodljivih nitratov, ki so sicer sestavni del gnojil.

Npr. ekološko mleko vsebuje večje količine beljakovin, maščobnih kislin ALA in boljše razmerje med maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6.

Ekološko pridelani jajčevec je bogatejši z minerali (kalcij in magnezij) ter vitaminom K in fenoli.

Ekološko pridelana jabolka, korenje, zelena, paprika in agrumi ne bodo vsebovali ostankov pesticidov ali fungicidov.

Ne smemo pozabiti na jajca, ki so pomemben del prehrane, v običajnem kmetovanju pa se pogosto gojijo v nečloveških razmerah in vsebujejo ostanke antibiotikov.

Ekološka hrana je dražja od drugih izdelkov, če pa upoštevamo, da bomo z njo pozitivno prispevali k okolju in bili ozaveščeni o tem, kaj dejansko jemo, je njena cena upravičena. Če želite kupovati ekološko, a je vaš proračun omejen, lahko začnete s sadjem in zelenjavo, za katero je dokazano, da vsebuje najvišjo vsebnost preostalih pesticidov, in sicer:

 • Jabolka,
 • zelena,
 • češnje,
 • grozdje,
 • zelena solata,
 • krompir,
 • paprika,
 • špinača,
 • breskve,
 • hruške,
 • jagode,
 • nektarine.

JESTI EKOLOŠKO POMENI JESTI ODGOVORNO!

BIO proizvodi

BIO proizvodi, ki bi vas lahko zanimali:

Vaš Kalček

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x