Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Vranica v tradicionalni kitajski medicini

 

Vranica v tradicionalni kitajski medicini

Vranica je v tradicionalni kitajski medicini tisti organ, ki se morda najbolj razlikuje od svojega zahodnega dvojnika. Na zahodu namreč velja za žlezo, ki igra ključno vlogo pri imunskem sistemu, v tradicionalni kitajski medicini pa obsega celotno delovanje prebavnega sistema in formacijo krvi. Čeprav pravilno delovanje vranice vpliva na imunski sistem, to v tradicionalni kitajski medicini ni njena osnovna funkcija.

Vranica in želodec – njen parni organ – sta glavna prebavna organa. Element obeh je Zemlja. Želodec, imenovan tudi »morje žita in vode«, je zabojnik, v katerem se vsa hrana in tekočine, ki jih zaužijemo, s pomočjo energije vranice pretvorijo v energijo, ki jo lahko uporablja telo. Tako nastane gorivo za delovanje našega organizma. A za zdravo vranico ni dovolj le fizična prehrana, ključni sta tudi duševna in čustvena prehrana. Čustvo vranice je namreč skrb.

 

Funkcije vranice so:

  • kontrolira kri (možni simptomi neravnovesja: nepravilnosti pri krvavenju, krčne žile, hiter pojav modric),
  • upravlja transportacijo in transformacijo (možni simptomi neravnovesja: slab apetit, napihnjenost, prebavne motnje, nenadna huda potreba po hrani, slaba absorpcija hranil, nezadostna prehrana, nizka raven energije),
  • vlada mišicam in okončinam (možni simptomi neravnovesja: krčenje in manjšanje mišic, šibke in utrujene okončine),
  • odpira se v usta in se izraža v ustnicah (možni simptomi neravnovesja: nesposobnost okušanja hrane, nenavaden okus v ustih, blede, suhe ali razpokane ustnice),
  • v njej domuje um (možni simptomi neravnovesja: pomanjkanje motivacije, težave s koncentracijo, nepregledne misli in nezmožnost procesiranja informacij).

 

Preprosti nasveti za zdravje vranice

  1. V pijače ne dodajajte ledu in ne jejte mrzle hrane, saj vranica ne mara mraza. Odgovorna je za razkrajanje hrane v procesu prebave, za kar potrebuje toploto, mraz ji po nepotrebnem jemlje energijo.
  2. To je tudi sicer dobra življenjska filozofija. Ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo vranico, je, da delate le eno stvar naenkrat in ste pri tem pozorni. Ko jeste, le jejte – ne glejte televizije in ne berite časopisa. V svetu, ko se vsem vedno mudi, je sicer razumljivo, da skušamo narediti več stvari naenkrat, a za nekatere stvari si je vredno vzeti čas. To bo tudi sprostilo vaše telo in misli.
  3. Ko jeste, dobro prežvečite hrano. Pomanjkanje časa je navadno razlog tudi za to, da je hrana, ko jo pogoltnemo, precej manj prežvečena, kot bi bilo dobro. S tem je vranici olajšano delo.
  4. Spodbudite prebavni ogenj. Pred ali med obrokom si privoščite košček svežega ingverja ali pa jedi dodajte začimbe, ki segrevajo: črni poper, cimet in kardamom. Te povečujejo zmožnost vranice, da prebavi hrano. Enak učinek ima tudi ostra hrana, kakršna je na primer čebula, česen, koromač ali por.
  5. Jejte juhe – te so tople (dlje in počasneje kot se kuhajo, več toplotnega učinka imajo) in zelo lahke za prebavo, zato je vranici prihranjene veliko energije.
  6. Vzemite si odmor.
  7. Uživajte v hrani, saj bo to pripomoglo k dobremu fizičnemu in čustvenemu počutju. A naj vas ne premamita procesirana hrana in sladkor – pravi užitek izhaja iz globokega občutka skrbi in negovanja svojega zdravja in počutja.
  8. Jejte redne, a majhne obroke. Ti so najlažji za prebavo. Preveliki ali prepogosti obroki lahko povzročijo neravnovesje vranice.
  9. Odmislite skrbi. Preveč jih namreč povzroča neravnovesje vranice, saj nam ta daje moči za empatijo in pomoč drugim. Ko je vranica zunaj ravnovesja, pa se zna ta skrb spremeniti v nesmiselne preglavice.

 

Živila, ki koristijo vranici, so:

  • organska, zelo malo toplotno obdelava zelenjava, kot so koruza, zelena, vodna kreša, repa, alfalfa kalčki, buča, gobe, redkvice, kapre,
  • zelenjava, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov: buče, korenje, sladki krompir,
  • alge,
  • rjavi riž, ječmen, amarant, oves, rž,
  • stročnice, rdeč fižol, leča,
  • manjše količine pustega mesa, perutnina, ribe, divjačina, jagnjetina,
  • manjše količine sadja, predvsem limone, maline, breskve, češnje, jagode,
  • sezamova, bučna, sončnična semena,
  • zeleni, jasminov, malinov čaj,
  • kostanj, pinjole, pistacije, orehi,
  • jastog, školjke, rakci,
  • črni poper, cimet, nageljnove žbice, koper, koromač, česen, ingver, meta, rožmarin, kurkuma, žajbelj, timijan, hren, kajenski poper, muškatni orešček.

 

Bolje pa se je izogibati:

  • mlečnim izdelkom,
  • sadnim sokovom,
  • mrzlim pijačam,
  • žitom,
  • procesirani hrani,
  • rafinirani moki, pecivu, kruhu, testeninam,
  • mrzlim surovim živilom,
  • rafiniranemu sladkorju in njegovim nadomestkom,
  • kavi, alkoholnim pijačam,
  • ocvrtim jedem,
  • bananam, avokadu,
  • arašidom in arašidovemu maslu.

Dobro funkcioniranje vranice se kaže v visoki ravni energije, zdravi prebavi, rednem odvajanju, jasnih mislih in lahkem koncentriranju. Simptomi neravnovesja vranice pa so vznemirjena prebava, slab apetit, nizka raven energije, zastajanje vode v telesu, omotica, bruhanje, šibkost okončin, blede ustnice in občutek hladu.

Viri:
https://www.chinesemedicineliving.com/medicine/organs/the-spleen/
http://chinesemedicinebristol.blogspot.si/2012/04/organs-in-traditional-chinese-medicine_26.html
https://www.gaia.com/article/8-ways-support-your-spleen

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x