Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Vitamin K2 – ključ zdravega ožilja in kosti

 

vitamin k pomen

Šele v zadnjih nekaj letih so se raziskovalci malo bolj posvetili vitaminu K2 in ugotovili njegove neverjetne učinke na zdravje. K raziskovanju vitamina K2 jih je verjetno najbolj prepričala dolgoživost in zdravstveno stanje Japoncev, ki v svoji tradicionalni prehrani zaužijejo veliko vitamina K2.

 

Vitamin K2 in vitamin K1 – vsak ima v telesu svojo vlogo

Vsem je danes dobro znan vitamin K1 ali filokinon, njegova glavna naloga v telesu pa je povezana s pravilnim strjevanjem krvi. Raziskave njegovo uživanje povezujejo z manjšo smrtnostjo za katerokoli boleznijo, njegov najbogatejši vir pa je predvsem zeleno-listna zelenjava, avokado, kalčki, olivno olje,... – skratka, predvsem rastlinska hrana.

k2 sestava

Kemijska struktura vitaminov K.

Z vitaminom K2 (menakinoni) pa se povezuje staranje srca in ožilja, kalcifikacije žilnih sten in šibenje kosti v poznejših letih življenja. Vitamin K2 ima tudi številne podtipe, različno poimenovane menakinone, najbolj znani pa so MK-7, MK-4, MK-8 in MK-9. Sicer poznamo naravne menakinone z oznakami od 4 do 14. Vsak menakinon ima v našem telesu različno biološko aktivnost – moč in čas ter način delovanja.

Oba vitamina sta v osnovi topna v maščobah, zato je za njuno učinkovito absorpcijo v telo potrebna tudi maščoba. Kemijsko oba vitamina uvrščamo med naftokinone.

 

Pomanjkanje vitamina K2

Pomanjkanje vitamina K2 je eno najpogosteje opaženih pomanjkanj določenega hranil. Težava je tudi v tem, da sploh nimamo določenega minimalnega dnevnega vnosa (RDA), zato je vrednost pogosto kar ista kot za vitamin K1, ki pa je po zadnjih raziskavah prenizko določena vrednost. Dnevno naj bi zaužili od 90 do 120 ug vitamina K1. Za vitamin K2 pa se vrednosti za enkrat gibljejo nekje med 100 in 300 ug dnevnega vnosa, vendar ti podatki niso uradno potrjeni oziroma sprejeti.

 

Najbogatejši viri vitamina K2

vitamin k viri

Živila, ki vsebujejo veliko vitamina K1 (prva slika) in vitamina K2 (druga slika) spadajo v povsem različni prehranski skupini. Z vitaminom K1 je bogata rastlinska hrana, z vitaminom K2 pa živalska hrana in živila podvržena bakterijski fermentaciji.

 

Vitamin K2 večinoma najdemo v živalski hrani ter živilih, ki so fermentirana. Z vitaminom K2 so najpogosteje v pomanjkanju ljudje, ki ne uživajo raznovrstne in pestre prehrane. To so specifične skupine ljudi, ki se omejujejo pri vnosu določenih vrst živil, med njih pa uvrščamo vse skupine vegetarijancev, najbolj pa so pomanjkanju izpostavljeni vegani in presnojedci. Podobno velja še za dva vitamina – B 12 in D vitamin, za minerale kot so cink, jod in železo ter za maščobno kislino omega 3 (EPA in predvsem DHA oblika), ki so ravno tako v telesu veganov prisotni v nižjih koncentracijah kakor pri vsejedcih.

 

Tabela živil, ki vsebujejo največ vitamina K2.

Vrsta živila ug/100 g
Natto (fermentirana soja) 1103
Gosja jetra 369
Gavda sir 76.3
Brie sir 56.5
Rumenjak 32.1
Maslo 15
Piščančja jetra 12.6
Govedina 8.1
Kislo zelje 4.8
Kefir >1.2
Jogurt 0.7
Goveja jetra 0.4

 

Zanimivo je, da vseeno najbogatejši vir vitamina K2 ne predstavlja živilo živalskega izvora temveč fermentirana soja. S specifično bakterijo iz rodu Bacillus fermentirana soja, pri ustrezni teksturi in vlagi spremeni svoj izgled, hkrati pa se v njej tvori veliko vitamina K2. Jed iz fermentirane soje imenujemo Natto in se jo v Evropi zelo težko kupi, saj je za večino Evropejcev senzorično povsem nesprejemljiva. Je zelo sluzaste teksture, poleg tega ima zelo močan vonj po amoniaku – vonj, ki je podoben pokvarjenemu kokošjemu jajcu.

natto viri vitamina k

Natto: sluzasta in nitasta hrana specifičnega vonja in okusa

(http://naqiyaaiko.blogspot.jp/2013_02_01_archive.html).

 

Po drugi strani pa dober vir vitamina K2 predstavljajo fermentirani mlečni izdelki. Sem spadajo vse vrste fermentiranih proizvodov: jogurti, kefir, pinjenec in sveži siri (skuta). Izpostaviti pa gre tudi trde, poltrde in mehke sire, med katerimi po vsebnosti K2 izstopajo Gavda, Edamec, Ementalec in Jarlsberg. Tudi mehki siri s plesnijo, kakršen je Brie, imajo kar nekaj vitamina K2.

Dober vir tega vitamina je tudi jajčni rumenjak in kakovostno belo in rdeče meso – perutnina, govedina, jagnjetina. Še posebno po vsebnosti vitamina K2 izstopajo gosja jetra.

Tudi fermentirana zelenjava – kimči, kislo zelje in ostala mlečno-kislinsko fermentirana zelenjava je lahko vir vitamina K2.

Ob zdravi črevesni mikrobioti in ob povečanem uživanju vitamina K1 se v telesu tvori tudi več vitamina K2, saj lahko bakterije v našem telesu vitamin K1 pretvorijo v K2. S staranjem in izpostavljenostjo okoljskim kemikalijam se sinteza vitamina K2 v našem črevesju močno zniža. Večina K2 vitamina, ki ga tvorijo bakterije v našem črevesu je v obliki MK-4.

Pripomniti velja, da je ravno Natto najbogatejši vir MK-7, ki je dokazano najbolj aktivna oblika vitamina K2. Ostala hrana večinoma vsebuje več MK-4, ki se v telesu zadržuje krajši čas, ter ostalih podtipov, katerih vloga v našem organizmu še ni povsem dobro raziskana.

 

Vplivi vitamina K2 na zdravje

Vitamin K2 in zdravje kosti

Za preprečevanje razvoja osteoporoze je ključen tudi vitamin K2. Pravzaprav je ta vitamin enako pomemben kakor magnezij in vitamin D. Ti trije elementi, skupaj s kalcijem, tvorijo trdne kosti. Ob pomanjkanju magnezija, vitamina D in vitamin K2 se zaužit kalcij raje odlaga na stene krvnih žil, v srednjih letih pa kalcij, zaradi hormonskega neravnovesja, pogosto tudi zapušča kosti ter se nato odlaga na stenah ožilja in v mehkih tkivih. Ravno vitamin K2 je tisti, ki preprečuje ta proces in je ključni dejavnik pri usmerjanju kalcija v kosti ter zadrževanju kalcija in ostalih mineralov v kosteh. Vsi štirje elementi delujejo sinergijsko.

K ohranjanju trdnih kosti prispevata tudi cink in folna kislina. Omenjeni nutrienti tudi aktivirajo osteoblaste, ki ponovno izgrajujejo naše kosti. K2 tudi aktivira celice za proizvodnjo osteokalcina, proteina, ki je pomemben za vgrajevanje kalcija v kosti. Kalcij tako ostaja v kosteh in se ne nalaga v mehkih tkivih in v ožilju.

Zdravstveno ministrstvo Japonske že od leta 1995 priporoča uživanje 45 ug MK-4 dnevno za preprečevanje razvoja osteoporoze.

Vitamin K2 in zdravje ožilja

Roterdamska študija iz leta 2004 je pokazala, da zadosten vnos vitamina K2 za 50 % zmanjša kalcifikacije arterij in možnost smrti zaradi kardio-vaskularnih težav ter za 25 % zmanjša možnost smrti za katerim koli drugim vzrokom smrtnosti. Dokazali so tudi, da vitamin K1 nima vpliva na omenjene bolezenske znake.

Ostali učinki vitamina K2

Vitamin K2 znižuje tudi vnetne procese v našem telesu ter vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema. Pomemben je tudi za obnovo tkiv, obnovo vseh celic ter celično rast. Ključen je tudi za nosečnice in pri preprečevanju razvoja rakavih obolenj.

Študije tudi kažejo, da je pomemben pri preprečevanju razvoja rakavih obolenj. Za 35 % naj bi zmanjšal možnost razvoja raka prostate. Vpliva tudi na zdravje kože-elastičnost ter možganov-miselni procesi in nevro-degenerativna obolenja.

Preprečuje tudi razvoj ledvičnih in žolčnih kamnov ter kalcifikacije v sklepih. Ohranja ustrezno mineralizacijo naših zob.

 

Recept za zapolnitev telesnih zalog z vitaminom K2

Goveja jetrca z breskvami, brusničnim džemom in čebulo

Goveja jetrca z breskvami brusnicnim dzemom in cebulo

 

Odlično hitro pripravljena jed (http://becomingpeculiar.com).

 

Sestavine:

  • 200 g govejih jetrc narezanih na tanke rezine;
  • 1 rdeča čebula;
  • 1 strok česna;
  • 2 sveži breskvi;
  • žlička brusničnega džema;
  • sol,;
  • poper;
  • kurkuma in peteršilj.

Na kokosovem olju ali maslu Ghee prepražimo čebulo, da postekleni ter dodamo jetrca, ki jih nato prepražimo skupaj s čebulo, da zadišijo. Dodamo narezan česen, kurkumo ter nasesekljan peteršilj. 2-minuti pred koncem dodamo narezane breskve ali slive. Na koncu posolimo ter popopramo ter prelijemo z nekaj žličkami olivnega olja. Zelo se prileže tudi žlička kakovostnega surovega masla, kokosovega olja ali masla Ghee.

Za prilogo lahko skuhamo polento, kvinojo ali ajdovo kašo. Na prilogo dodamo žličko brusničnega džema. Ob obroku se zelo prileže kozarček kakovostnega ekološko pridelanega rdečega vina.

Priporoča se, da je kakovostno meso pašne govedine ali jagnjetine na krožniku enkrat mesečno. Uporabimo lahko tudi gosja ali piščančja jetrca. Z omenjenim obrokom bomo zagotovili telesu vitamin K2, poleg tega pa tudi hemsko železo, baker, cink, B12 vitamin in nekaj vitamina D ter selena in omega 3 maščobnih kislin.

 

Prirejeno po:

http://www.mydaytondailynews.com/news/lifestyles/food-cooking/liver-good-source-vitamin-k-2/nn5rK/;

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K;

https://www.consumerlab.com/RDAs/;

http://chriskresser.com/vitamin-k2-the-missing-nutrient/;

http://honey-guide.com/2014/03/10/menaquinones-k2-and-phylloquinone-k1-content-of-animal-products-and-fermented-foods/.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x