Peganski recepti
Sestavine:
- 4 skodelice listnatega ohrovta ali blitve z odstranjenimi stebli
- 440 g odcejene in oprane čičerike iz konzerve
- 3 srednje veliki nasekljani stroki česna
- 1½ jedilne žlice tahinija
- 1½ jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka
- ¼ čajne žličke kumine
- ščepec soli
- ščepec popra,
- 3–4 jedilne žlice moke brez glutena
- 4 jedilne žlice oljčnega olja ali olja grozdnih pešk
Postopek priprave
Čičeriko, listnati ohrovt, tahini, česen, limonin sok, kumino ter malce popra in soli dajte v električni mešalnik in dobro zmešajte, da nastane zmleta masa za falafel. Ko je masa enotna, ročno vmešajte še malce moke brez glutena – dodajajte jo, dokler mešanica ni dovolj gosta za oblikovanje polpetov. Maso poskusite in po potrebi dodatno začinite s soljo, poprom, limoninim sokom in/ali tahinijem.
Večjo ponev segrejte na srednje velikem ognju in jo namastite z dvema jedilnima žlicama oljčnega olja. Iz mase oblikujte falafle in pecite po štiri naenkrat oziroma odvisno od velikosti ponve. Po 1–2 minutah pečenja preverite, da se ne pečejo prehitro – v tem primeru rahlo zmanjšajte ogenj. Ko postanejo zlatorjavi, verjetno po približno 3–4 minutah, jih obrnite. Nato jih pecite, dokler se hrustljavo ne zapeče še druga stran.
Postrezite takoj, in sicer s humusom in papriko ali v pita kruhu z dodatkom česnove omake.
Pečene falafle lahko hranite v hladilniku, zaprte v plastično posodo – tako se bodo ohranili približno štiri do pet dni.
Vir: http://www.thethinkitchen.com/13-best-pegan-recipes-vegan-paleo/