Piškoti brez sladkorja?! OOOO JA! Tokrat smo za vas pripravili okusne in enostavne, veganske piškote s čokolado brez sladkorja. Namesto belega sladkorja smo uporabili brezin sladkor (ksilitol), čokolada pa je sladkana s stevio!

Moramo priznati, da so piškotki ... TOP. Morate jih poskusiti, ne bo vam žal. Tudi če nikoli niste uporabljali ksilitola ali stevije, boste z našimi navodili brez truda obvladali ta recept.
Lahko jih okrasite po želji. Mi smo svoje okrasili z: sivko, kokosom, pistacijami in vrtnicami!
Zakaj smo uporabili brezin sladkor?
Brezin sladkor ima kar 40% manj kalorij kot običajni sladkor. In ne zvišuje ravni sladkorja v krvi!
• Običajni sladkor ima visok glikemični indeks (70), brezin sladkor pa ima nizek GI (7). Zato je super za diabetike!
• Po okusu je naraven in zelo podoben običajnemu sladkorju.
• Pri pripravi peciva se uporablja na enak način kot navadni sladkor.
• Je zelo enostaven za uporabo! Je popolnoma naraven in varen za zdravje.
• Poleg tega se brezin sladkor (ksilitol) uporablja tudi v zobnih pastah. Medtem ko navaden sladkor povzroča slabo zobem, brezinv sladkor pomaga preprečevati karies.

Zakaj obožujemo stevio?
Stevia je 200-300-krat slajša od navadnega sladkorja. In ima 0 kalorij! Potrebujete še več razlogov, zakaj je stevia odlična?
• Enostavna je za uporabo! Ena tabletka je nadomestek ene čajne žličke sladkorja.
• Idealna je za diabetike in vse, ki spremljajo vnos sladkorja.
• Je naravnega izvora! Proizvaja se z ekstrakcijo iz listov rastline stevia.
• Uporabljamo jo lahko pri peki sladic, vendar je treba recept prilagoditi, saj je stevija veliko bolj sladka.
• Izvleček stevije je popolnoma varen za zdravje!
• Stevia izvira iz Latinske Amerike, kjer jo uporabljajo že stoletja.

Sestavine
Piškoti:
- 92 g kokosovega olja ali veganskega masla
- 75 g brezinega sladkorja oz. Xylitol
- 1 žlica sojinega mleka
- 1 + 1/2 žličke koruznega škroba
- 1/2 žličke vanilije
- 144 g moke
- 1/4 žličke pecilnega praška
Čokoladni obliv:
- 200 g čokoladnih kapljic sladkanih s stevio

Postopek
Za pripravo piškotov:
- V večjo posodo ali v posodo stoječega mešalnika dodaj kokosovo olje ali maslo.
- Mešaj okoli 1 minute. Maslo mora postati kremasto in gladko.
- Dodaj brezin sladkor oz. Xylitol in mešaj okoli 2-3 minute na največji hitrosti.
- Nato dodaj sojino mleko, koruzni škrob in vanilijo. Dobro zmešaj.
- Dodaj polovico (72 g) moke, pecilni prašek in sol.
- Na najnižji hitrosti mešaj okoli 1 minute.
- Nato dodaj preostalo moko in dobro premešaj.
- Na delovno površino postavi peki papir.
- Peki papir pomokaj in nanj postavi testo za piškote.
- Z valjarjem testo raztegni na debelino 6 mm.
- Na razvaljeno testo postavi še en peki papir, vse skupaj pazljivo prenesi na pekač in postavi v hladilnik za vsaj 1 uro oz. čez noč.
- Testo vzemi ven iz hladilnika, prižgi pečico na 175 °C in počakaj 10 minut.
- Nato iz testa izreži, z modelčki za piškote, piškote.
- Prestavi jih na pekač, postavi v pečico in peci okoli 8-10 minut.
- Piškote pred dekoriranjem popolnoma ohladi.
Za pripravo čokoladnega obliva:
- V posodo dodaj 150 g čokolade.
- Čokolado stopi v posodi nad vodno paro ali v mikrovalovni pečici (z intervali 20 sekund).
- Dodaj preostalo čokolado (50 g) in mešaj toliko časa, dokler se ne raztopi.
- Piškote do polovice pomoči v čokolado.
- Piškote okrasi po želji. Jaz sem uporabil sivko, kokos, pistacije in vrtnice.
Recept: Gašper kuha!

BIO izdelki
Iščete zdrave in dobre BIO izdelke? Oglejte si našo spletno trgovino!