Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Štetje kalorij ali glikemični indeks?

 

V današnjem času se prepogosto ukvarjamo s štetjem kalorij v primerjavi s štetjem hranilnih vrednosti, ki jih zaužijemo. Dostikrat samo preverimo na deklaracijah, kakšna je energijska vrednost nekega izdelka. Pa vendar  imata dva podobna izdelka z enako energijsko vrednostjo lahko popolnoma drugačen vpliv na telo.

Eden od tipičnih primerov je kruh. Navaden bel kruh ima popolnoma enako energijsko vrednost kot polnozrnat kruh. Pa vendar nas nasitita za različno dolgo obdobje. Eden od pomembnih dejavnikov, ki vpliva na vse skupaj pa je glikemični indeks.

Kaj pa je glikemični indeks?

Na podlagi glikemičnega indeksa (GI) uvrščamo živila bogata z oglikovimi hidrati v dve skupini. V skupino živil z visokim GI (nad 65) in živila z nizkim GI (pod 50).

GI  je relativen kazalec , ki nam pove, za koliko se bo, v primerjavi z zaužitjem 100g glukoze, poveča koncentracija sladkorja v krvi, ko zaužijemo 100g ogljikovih hidratov v izbranem živilu.

GI pa je odvisen od tega, koliko »balasta« je poleg sladkorja v živilu. Pri navadni glukozi ga torej ni in je GI visok, pri naprimer surovih ovsenih kosmičih pa je vlaknin ogromno in slednje upočasnijo porast sladkorja v krvi.

Pa vendar moramo biti pozorni. Ko živila prekuhamo jim s tem omogočimo lažjo absorbcijo in posledično se njihov GI zviša. Dober primer tu so testenine. Če so kuhane »al dente« je njihov GI 40, če pa so prekuhani, je njihov GI 55. Surovi ovseni kosmiči imajo GI 40, prekuhani pa 60.

Zakaj je pomembno obvladovati GI živil?

Živila z visokim GI povzročijo v našem telesu hiter in visok dvig sladkorja, čemur sledi hiter dvig ravni hormona inzulina v krvi in temu seveda hiter padec sladkorja v krvi. Inzulin je namreč hormon, ki je v našem telesu odgovoren za zniževanje sladkorja.

Zaradi nihanja bomo hitreje ostali brez energije, izčrpani in seveda lačni.

Smisel te objave ni zapletanje življenja in svetovanje, naj jemo čimmanj kuhana živila. Lahko pa zelo enostavno zgolj zamenjamo par živil in s tem doprinesemo k našemu zdravju. Navadne testenine zamenjamo s polnozrnatimi, bel kruh prav tako zamenjamo s polnozrnatim, navaden sladkor zamenjamo z medom ali kokosovim sladkorjem, bel riž zamenjamo z neoluščenim ali črnim  rižem in pijemo čim manj sladkanih pijač.

Pa še bi lahko naštevali...

Črn riž (GI: 42) namesto belega (GI 60)

Ana Barbara Uršič

V obroku je uporabljen črni riž

https://www.kalcek.si/produkti/zitarice/riz/riz-venere-500g-ecor.html

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x