Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Spirulina

 

Najbogatejše beljakovinsko živilo

Spirulina je modro zelena alga enostavne zgradbe, ki raste v alkalnih vodah toplega podnebja. Do prihoda španskih konkvistadorjev je bila del tradicionalne prehrane Aztekov, ki so jo mešali s koruzo. Tudi ljudstva ob jezeru Čad v Afriki jo poznajo in uživajo skupaj s proseno kašo.

alge8

Spirulina

je najbogatejše beljakovinsko živilo, saj vsebuje kar 60 % beljakovin (jajca v prahu 45 %, kvas 35 %, ribje in pusto meso do 20 %), t.j. 8-krat več kot tofu. Telo jih kar 57 % tudi izkoristi;

vsebuje esencialne aminokisline, ki jih naš organizem ni sposoben sintetizirati in so skoraj nenadomestljiv dodatek k prehrani vegetarijancem, ki so zaradi izogibanja hrani živalskega izvora praviloma za njih prikrajšani;

je najbogatejši vir vitamina B-12, ki ga vsebuje dva in pol krat več kot jetra (rastlinski vir sta še kvas in tempeh). Vsebuje tudi veliko drugih vitaminov skupine B;

je najbogatejši vir beta karotina (provitamina A), vsebuje ga 10-krat toliko kot korenje ali 20-krat toliko kot papaja;

vsebuje izjemno veliko železa – 50-krat več kot špinača. Drugi minerali so v sledovih, natrija pa skoraj ni;

vsebuje 5-krat toliko kalcija kot mleko, zato je priporočljiva za ljudi, ki imajo težave z alergijami in zato uživajo manj mleka in mlečnih izdelkov;

ne vsebuje holesterola;

vsebuje gama-linolensko kislino (GLK), ki sodi med zaščitne snovi in jo sicer človek dobi samo z materinim mlekom; manj znani in dostopni viri so še: svetlinovo olje, seme borage in seme črnega ribeza;

vsebuje tudi nekaj klorofila, ki je močno naravno detoksikacijsko sredstvo s pomembnim proti mikrobnim delovanjem. Novejše raziskave kažejo na to, da klorofil zavira predvsem razmnoževanje nekaterih virusov (npr. virusa herpesa).

Priporočeni dnevni odmerek je od šest do devet tablet na dan (3 do 4,5 g) ali polna čajna žličko prahu (5g).
Kaj so pokazale raziskave:

  1. Spirulina vpliva na raven holesterola in znižuje krvni tlak. Učinek so proučevali pri 36 preiskovancih (16 moških in 20 žensk, starih od 18-65 let), ki so šest tednov pojedli po 4,5 g spiruline na dan. Preiskovanci med jemanjem spiruline niso spreminjali prehrane ali načina življenja. Rezultati so pokazali bistvene razlike v vrednostih triacilglicerola, skupnega holesterola in HDL holesterola, pa tudi spremembe v krvnem tlaku – znižal se je sistolični in diastolični tlak.
  2. Spirulina vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja. Učinek spiruline so proučevali pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II. Raziskavo so izvedli na 25 bolnikih, ki so dva meseca jemali po 2 g spiruline na dan. Ugotovili so znižane koncentracije glukoze na tešče in po obedu ter znižane koncentracije HbA(1c).
  3. Spirulina krepi obrambne sposobnosti organizma. Alge spodbujajo izločanje interferona, ki krepi obrambne sposobnosti organizma. Zaradi imunostimulativnega delovanja se alge pogosto uporabljajo kot dopolnilno sredstvo ob konvencionalnem zdravljenju nekaterih virusnih bolezni in kronični šibkosti imunitete (npr. pri rakastih boleznih, avtoimunih boleznih, pri uporabi imunosupresivne terapije...).
  4. Spirulina izboljšuje prebavo. Redna uporaba alg izboljša prebavo, pospeši peristaltiko in praznjenje črevesja. Alge pomagajo pri obnovi sluznice želodca in dvanajsternika, ki se pogosto poškoduje pod vplivom stresa, zaradi uživanja poživil, nekaterih zdravil ali nekvalitetne prehrane.
  5. Ostali učinki:
  • pospešuje celjenje ran, kar je posebej pomembno pri diabetikih in pri osebah z motnjami v prekrvavitvi perifernih organov,
  • dolgotrajno uživanje izboljša splošno počutje,
  • upočasni procese staranja,
  • zavira razvoj arteroskleroze,
  • izboljša nekatere kožne bolezni (dermatitis, psoriaza, ekcemi, akne) ter kvaliteto nohtov in las,
  • zaradi bogate vsebine kompleksa antioksidativnih snovi, ki nevtralizirajo proste radikale, vežejo nase težke kovine ter druge strupene snovi in pomagajo pri njihovi odstranitvi iz organizma, je spirulina učinkovito sredstvo za razstrupljanje organizma.vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_%28dietary_supplement%29

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x