Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

SPF. Beseda, ki je še kako pomembna!

Da najprej pojasnimo kaj sploh pomeni besedica SPF – Sun protection factor, oziroma zaščitni faktor.

Ponavadi se zaščitnega faktorja oziroma sončnih krem, ki nas varujejo pred sončnimi žarki večina ljudi poslužuje zgolj poleti, pa še to le na morju. Pa je res nanos sončne kreme pomemben samo poleti? Nanašate zadostno količino?

Vir: https://bit.ly/2CFdOx5

UVB-žarki (B kot »burn« - opeklina) so glavni vzrok opeklin, kar dolgoročno vodi do modifikacije genetskega materiala, kroničnih poškodb kože ter nastanka kožnih tumorjev.

UVA-žarki(A kot »ageing« - staranje) prodirajo globje v kožo. Pospešujejo staranje kože (fotostaranje), lahko povzročajo alergijo na sonce oziroma netoleranco na sonce, kot pa tudi motnje pigmentacije. Za razliko od UVB-žarkov, lahko UVA-žarki prodirajo skozi oblake in steklo.

Vrste SPF faktorjev:

-Nizka zaščita, če je faktor med 6 in 10;

-Srednja zaščita, če je faktor med 15 in 25;

-Visoka zaščita pri faktorju od 30 do 50;

-Zelo visoka zaščita pri faktorju 60 in več.

Zaščita pred UVA žarki mora dosegati vsaj 1/3 označene zaščite pred UVB žarki.

Če torej na izdelku preberete napis »UVA/UVB zaščitni sistem«, izdelek pa je označen z zaščitnim faktorjem 15, je pri tem izdelku faktor zaščite pred UVB žarki 15, faktor zaščite pred UVA žarki pa mora po novih smernicah dosegati najmanj faktor 5.

Izdelki, ki ne dosežejo vsaj SPF 6, ne smejo biti označeni z oznako, da ščitijo pred soncem. Torej na tržišču naj ne bi bili več izdelki, ki so označeni npr. s faktorjem 4.

Naša koža ima določen nivo naravne zaščite, se pravi je zaščitena sama po sebi, približno 10 minut – to je nek čas, v katerem se pri izpostavljenosti UVB žarkom na koži začenja pojavljati opeklina. SPF nam pove, za koliko časa lahko »podaljšamo« našo naravno zaščito z nanosom SPF izdelka. V primeru SPF 20 je odgovor 20-krat dlje od naše naravne zaščite – 20X10 minut, kar bi znašalo 200 minut. Torej bi lahko rekli, da smo nekaj ur varni pred opeklinami, seveda pod pogojem, da smo uporabili ustrezno količino izdelka s SPF, vendar je to precej nemogoče vzeti za 100%, saj so zaradi znojenja, brisanja, absorbcije in razpada filtrov potrebni ponovni nanosi na 2 do 4 ure.

A tudi če nanesete pravo količino in redno ponavljate nanose, na koncu nobena zaščita ni 100%, saj nič ne blokira 100% UV žarkov. Da bi bili čim bolj varni in da bi zmanjšali pomanjkljivosti (manjša količina, znojenje, razpad filtrov ipd.) je zelo priporočljivo, da izberete najvišji SPF (50), – če je le mogoče, če ne, pa najmanj 30! V tem primeru je več več! Vendar s povečanjem zaščitnega faktorja ne pomeni tudi proporcialno daljše varno izpostavljenost soncu. Torej, SPF oznaka predstavlja zaščito v idealnih pogojih, vendar noben izdelek ne ščiti pred UV-žarki brez ponovnega nanosa na vsaki 2 uri in to v dovolj veliki količini.

Še kako pomemben je nanos SPF na obrazu. Naš obraz je namreč ves čas izpostavljen soncu, tudi ko naše telo zaradi oblačil mogoče ni. Zato stroka vedno bolj stremi k temu, da bi SPF zaščito na obrazu posamezniki uporabljali VSAK DAN. Tudi pozimi. Za obraz se priporoča SPF vsaj 50, še boljše če je mogoče več. Sploh v poletnem času. Namreč na obrazu bomo najprej videli posledice UVB in UVA žarkov.

Pomembno je tudi, da vemo, da pri SPFu ni mogoče plastenje različnih izdelkov med sabo. Se pravi, če bi kombinirali SPF 30 in SPF20, to ne pomeni, da smo zaščiteni z 50 zaščitnim faktorjem. Naša zaščita velja toliko, kot je najvišji SPF nanešen na našo kožo.

Kaj je torej najbolj pomembno pri sončnih kremah?

Da kreme za sončenje nanesemo dovolj, da nanos po potrebi obnovimo in da izberemo kremo, ki vsebuje UVA in UVB filtre. Tako smo zaščiteni pred celotnim UV spektrom, torej tako pred opeklinami, kot tudi globljimi poškodbami kože, ki postanejo izrazitejše šele z leti.

Pri izbiri izdelkov naj vam ne bo vodilo določena kozmetična znamka - o sestavinah in oznakah na embalaži se prepričajte sami oziroma vprašajte pri nakupu v lekarni. Ne izbirajte zaščitnih krem s faktorjem nižjim od 15 ter vedno nanesite ustrezno količino izdelka – običajna 250 ml plastenka bi morala pri redni vsakodnevni uporabi zadostovati za manj kot teden dni.

V vsakodnevnem življenju upoštevajte naslednja navodila:

  • Izogibajte se izpostavljanju soncu med 10h in 16h
  • Vedno si zagotovite ustrezen SPF in vsakodneven nanos kreme
  • Ponavljajte nanos zaščitnega izdelka vsaki 2 uri in po vsakem kopanju, ne glede na višino zaščitnega faktorja
  • Ne uporabljajte izdelkov za zaščito pred soncem, da bi podaljšali čas izpostavljenosti soncu,
  • Nosite lahka in zračna oblačila naravnih materialov in ne pozabite na pokrivalo za glavo in sončna očala.

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x