Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Slana granola

Granola je skupek kosmičev, oreškov, semen in včasih tudi suhega sadja. Zapečena, hrustljava in tako zelo okusna je.  Dopušča ogromo svobode, tako pri izbiri sestavin kot začimb in pripraviti jo je zares hitro in enostavno. Navadno se granoli dodajo sladke začimbe, kot sta cimet in vanilja. Mešanica je prelita z maslom ali oljem in s sladkornim sirupom (agavo, medom ali javorjem), ki jo običajno dodamo jogurtu, lkeu ali sadnemu smoothiju.

Tokratna granola je drugačna. Sladke začimbe sta nadomestila sol in poper, skupaj s še nekaterimi bolj ostrimi začimbami ter suhimi zelišči. Tudi pri slani granoli sem uporabila sladek javorjev sirup, a ne skrbi, tu je zato, da sestavine lepo poveže ter poskrbi za ravno pravi balans.
Spodnja količina sestavin velja za kar lep lonček granole. Povsem dovolj velika porcija za kar nekaj različnih topingov (kot posip za solate, juhe, vmešana jajčka, testenine…) ali pa za dve porciji večernega prigrizka ?


Sestavine:

50 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezgltenskih)
30 g pekan orehov
30 g bučnih semen
30 g sončničnih semen
15 g sezama
10 g mletih lanenih semen (+ 30 ml tople vode)
30 ml olivnega olja (navadnega ali pol navadnega in pol z okusom čilija)
7 ml javorjevega sirupa
pol čž soli
sveže mlet črni poper
ščep kajenskega popra
pol čž suhega rožmarina
pol čž suhega timijana

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopnj Celzija. Mleto laneno seme zmešaj z vodo in pusti stati približno 5 minut,da se naredi nekakšen gel. Zmešaj vse glavne suhe sestavine (orehe, semena (razen lana seveda), kosmiče). V kozici nežno pogrej olje z javorjevim sirupom, začimbami in zelišči. Lanen gel in začinjeno olje nato prelij čez pripravljeno mešanico, dobro premešaj ter jo enakomerno razporedi po pekaču, obloženem s peki papirjem. Peci približno 15-20 minut, oziroma dokler sestavine ne pozlatijo in postanejo prijetno hrustljave. Popolnoma ohladi, nato granolo shrani v zaprti posodi.


Pa je slana granola zgolj prigrizek? Sploh ne! Uporabiš jo lahko namesto krutonov in kupljenih kroglic kot hrustljav dodatek kremnim juham (kot jaz na tej korenčkovo-krompirjevi juhi s čičeriko, kurkumo in ingverjem), jo potreseš po pisanih solatah (moja trenutno najljubša: radič, motovilec in špinača, koščki kremastega avokada, še vroča kuhana rdeča pesa ter mehko kuhana jajčka), dodaš navadnemu jogurtu (ker nikakor ni nujno da jogurt ješ le v sladki različici). Z granolo potresi testenine, jajčno omleto ali jo kot piko na i dodaj različnim rižotam (sploh tisti iz sicer nežne kvinoje, se kot hrustljav kontrast zelo lepo poda).

 

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook Eat & Smile.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x