Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Sladki krompir

 

Odličen vir vitaminov B6 in C, vlaknin, tiamina in mnogih drugih hranil

Sladki krompir, tudi batata, pripada družini več kot tisoč rastlinskih vrst, od katerih so mnoge strupene. Doma je v Peruju, kultivirali pa so ga na različnih območjih Novega sveta. Sezona sladkega krompirja je jesen.

Njegovi listi so ovalni in srčasti ter nazobčani. Gomolj, ki so glavna hrana za veliko ljudi po svetu, ima vijoličasto, rdečo ali rumeno lupino ter oranžno ali belo meso.

Obrok zagotovi kar sedemkratno dnevno vrednost vitamina A, ki je v glavnem v obliki betakarotena. Sladki krompir je tudi odličen vir vitaminov B6 in C, vlaknin, tiamina, pantotenske kisline, niacina, riboflavina, mangana, magnezija, kalija in bakra, kakor tudi dober vir vitamina E, beljakovin, kalcija in železa. Ena skodelica (200 g) kuhanega sladkega krompirja vsebuje 180 kalorij.

sladki-krompir1

Koristi za zdravje:

Izvleček sladkega krompirja izboljša inzulinsko občutljivost in raven glukoze v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Izvleček tudi zavira oksidativni stres in vnetja, ki sta dejavnika pri nastanku sladkorne bolezni.

Vsi vemo, da vitamin C pomaga odpravljati prehlade, poleg tega pa ima tudi pomembno vlogo pri zdravju kosti, celjenju ran in prebavi, pomaga pa tudi pri tvorjenju kolagena, ki koži podarja mladostno elastičnost.

V sladkem krompirju najdemo tudi dragocene zaloge vitamina D, ki ga telo običajno proizvaja pod vplivom sončnih žarkov. V zimskem času ga moramo v organizem vnesti s prehrano, saj prav tako krepi imunski sistem, ohranja zdravje ščitnice, srca, kože in kosti, obenem pa podari prijetno zalogo energije in poskrbi za dobro voljo. Vitamina A in C ščitita tudi pred raznimi vnetji in prav po njuni zaslugi je sladki krompir dobra hrana za vse, ki trpijo za artritisom ali astmo.  Sladki krompir ima nizkek glikemični indeks, zato ga lahko brezskrbno uživajo tudi diabetiki, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi. Železo in magnezij v sladkem krompirju bosta poskrbela za zdravje krvi.Magnezij je mineral, ki zbudi občutek sproščenosti in zavira vplive stresa. Poleg tega pa tudi pozitivno vpliva na srce in ožilje.

sladki-krompir2

Kombiniranje živil:

Iz njega pripravljajo različne jedi, saj je v kuhinji vsestransko uporabna zelenjava. Lahko ga spečemo, ocvremo, skuhamo v pire, pripravimo na žaru, nekateri pa ga kar surovega v majhni količini naribajo na solato.

Viri: povzeto po

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x