Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Sladke cimetove kroglice

Ste že slišali za zemeljske mandlje? Kaj pa za tigrove oreščke oz. ‘tigernuts’? Zveni malo bolj znano?

Tigernuts oziroma zemeljski mandlji so oreščki… Ups, popravek… Niso oreščki! Točno tako! Čeprav se v angleški besedici skriva ‘nuts’ (orešček), pri nas pa so znani kot mandlji, nimajo z njimi prav nič skupnega. Pravzaprav gre za neke vrste gomolj, zato v njem lahko brez skrbi uživajo tudi vsi, ki so na oreščke občutljivi (in teh danes sploh ni malo!).

Naravno sladki zemeljski mandlji vsebujejo malo maščob, a veliko vlaknin in beljakovin. So odličen vir energije in in pravo hranilo za obremenjeni živčni sistem ter regeneracijo po intenzivnem umskem delu.

Imajo visoko hranilno vrednost, saj vsebujejo skoraj vse pomembne prehranske sestavine. Med drugim so izjemno bogati z železom, kalijem, magnezijem in cinkom, pa tudi z vitaminoma E in C. Zemeljski mandlji pomagajo ohranjati zdravo črevesje, saj s svojimi probiotičnim delovanjem pozitivno vplivajo na črevesno floro. So idealen prigrizek, saj prijetno nasitijo, hkrati pa ne

Za približno 12 kroglic…

Sestavine:

Za kroglice…

  • 100 g fino ribanega kokosa (t.i. kokosove moke)
  • 30 g moke zemeljskih mandljev
  • 1 čž cimeta
  • 1/2 čž prave burbonske vanilije v prahu
  • ščepec soli
  • 100 g datljev
  • 1 JŽ (cca. 10ml) javorjevega sirupa

Za posip…

  1. kokosov sladkor s cimetom
  2. moka zemeljskih mandljev z vanilijo

Postopek:

Datlje za nekaj ur namočite v vodi, da se dobro zmehčajo.

V mikser stresite kokosove kosmiče in miksatej približno pol minute oziroma toliko časa, da spustijo nekaj maščobe. Dodajte moko, vanilijo, cimet in sol ter ponovno zmiksatej. Nato dodajte odcejene in na manjše kose razrezane datlje ter javorjev sirup. Zmiksajte do gladkega, nato med dlanmi oblikujte kroglice.

Polovico jih povaljatej v mešanici kokosovega sladkorja in cimeta, polovico pa v ‘tigernut’ moki z dodatkom vanilije. Seveda se lahko odločite le za eno ali drugo ali pa izberete svoj posip (npr. kokos, kakav…)

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook, Eat and Smile.

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x