Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Rožič, ta sladka stročnica

 

Rožič, rastlina s sladkimi plodovi, spada med stročnice. Znan je predvsem kot alternativa čokoladi. Zreli in posušeni stroki so lahko zmleti v rožičevo moko, ki je po teksturi in okusu podobna kakavu v prahu. Ima mnogo blagodejnih učinkov na zdravje: krepi imunski sistem, pospešuje prebavo, upočasnjuje staranje, preprečuje kardiovaskularne bolezni, manjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni, po nekaterih podatkih naj bi zmanjševal tudi verjetnost nastanka raka.

Zdrava alternativa čokoladi

Rožič v primerjavi s čokolado vsebuje manj maščob, kofeina in kalorij – slednjih v jedilni žlici najdemo le 13. Ker je naravno sladek, v rožičevih izdelkih redko najdemo dodane sladkorje. Vsebuje kar dvakrat več kalcija kot čokolada. Primeren je za vegane in občutljive na gluten in laktozo.

Tega nadomestka čokolade bodo veseli tudi vaši ljubljenčki, saj kakav in čokolada vsebujeta teobromin, ki lahko nekaterim sesalcem škoduje. Rožič ima te snovi občutno manj in je zato pogosto uporabljen kot sestavina priboljškov za pse.

 

Hranilne snovi

Hranilne vrednosti enega srednje velikega rožičevega stroka
Energijska vrednost: 31 kcal
Maščobe: 0 g
            nasičene: 0 g
Holesterol: 0 mg
Natrij: 5 mg
Ogljikovi hidrati: 13 g
            vlaknine: 6 g
            sladkorji: 7 g
Beljakovine: 1 g

 

Rožič je bogat z železom in kalcijem, riboflavinom, niacinom, manganom, selenom, bakrom, kalijem, pektinom ter vitamini E, B2, B3, B6, C, E in K.

 

Vplivi rožiča na organizem

  1. Je brez kofeina

Prav zato je dober nadomestek čokolade, ki ga pogosto vsebuje. Poleg tega so rožičevi izdelki, kakršen je na primer rožičev čips, pogosto veganski in brez laktoze.

  1. Znižuje holesterol

Visoko vsebnost prehranskih vlaknin v rožiču povezujejo z nižanjem števila trigliceridov in stopnje slabega (LDL) holesterola. Študija, izvedena leta 2010, kaže, da se je udeležencem, ki so dvakrat dnevno uživali vlaknine iz rožiča, po štirih tednih znižala stopnja krvnega holesterola. Nanjo pa dobro vplivajo tudi polifenoli, ki jih prav tako najdemo v rožiču. Nižja raven nevarnega LDL-holesterola pomeni manjše tveganje nastanka kardiovaskularnih bolezni, kot so visok krvni tlak, ateroskleroza, srčni napadi in kapi.

  1. Regulira krvni sladkor

Omenjene vlaknine imajo ključno vlogo pri reguliranju krvnega sladkorja. Netopne vlaknine se namreč vežejo z vodo in omogočajo zdravo delovanje prebavnega trakta, kar pripomore k prebavi in vzdrževanju ustrezne ravni inzulina.

  1. Ohranja zdravo prebavo

Rožič je znan kot zdravilo za diarejo. Pri odpravljanju diareje pri otrocih in najverjetneje tudi odraslih pomaga rožičev sok. Dokazano je tudi, da tanini v rožiču preprečujejo rast škodljivih bakterij v črevesju.

  1. Pripomore k zmanjšanju telesne teže

Vlaknine v rožiču zavirajo sproščanje grelina, hormona, ki daje občutek lakote. Ta se včasih sprošča tudi po jedi. Uživanje rožiča zmanjšuje verjetnost prenajedanja in tako pripomore k hujšanju.

Ideje za pripravo

Rožič lahko uživamo v različnih oblikah, zato je lahko tudi njegova priprava zelo raznolika:

  • rožičevo moko vmešajte v kravje ali rastlinsko mleko in uživajte v toplem napitku, podobnem vroči čokoladi;
  • z rožičevo moko lahko nadomestite kakav v prahu v katerem koli receptu;
  • s čajno žličko rožičeve moke popestrite jogurt;
  • z narezanim rožičem nadomestite čokoladne koščke v piškotih, mafinih, tortah in drugih slaščicah;
  • med pripravo kruha vmešajte v testo žlico rožičeve moke, ki bo zagotovila bogatejši okus;
  • rožičeva semena ponekod (predvsem v Grčiji in Španiji) pražijo in uporabljajo kot kavni nadomestek.

 

Recept

Veganski rožičevi rjavčki

Sestavine:

  • 1½ skodelice moke,
  • ½ skodelice rožičeve moke,
  • 1 skodelica kokosovega ali rjavega sladkorja,
  • ¾ čajne žličke pecilnega praška,
  • ¾ skodelice sojinega ali drugega rastlinskega mleka,
  • ⅓ skodelice oljčnega ali kokosovega olja ali olja grozdnih pešk,
  • ½ skodelice nasekljanih orehov,
  • ½ skodelice rožičevih koščkov.

Postopek priprave

Dobro zmešajte mokre sestavine ter jim dodajte orehe in rožičeve koščke. V drugi posodi dobro zmešajte še suhe sestavine in jih vmešajte med mokre. Maso prelijte v namaščen pekač, velik približno 23 cm x 23 cm. Pecite 25 minut na 160 °C.

 

Viri:

http://www.myfitnesspal.com/food/calories/generic-carob-pod-5322896

http://www.care2.com/greenliving/8-health-benefits-of-carob.html

https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-carob.html

http://healthyeating.sfgate.com/carob-good-you-6018.html

http://www.healthline.com/health/5-best-things-about-carob#Sideeffects6

http://amazinghealth.com/vegan-carob-brownies

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x