Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Limonin riž z grahom, kopercem in listi vinske trte z nasekljanimi pistacijami

 

rizi

Če želiš, da so vsa zrna kuhana enakomerno, da riž spusti škrob in postane prijetno maslen, je treba riž ves čas mešati. Temperatura mora biti srednja, če je previsoka, se riž sicer hitro skuha, a v sredini ostane surov. Postopno je potrebno dodajati jušno osnovo, riž zalivati in ja, ves čas mešati. Takšna rižota je prava rižota. Seveda z lepim kosom hladnega masla na koncu ter seveda nekaj sira. Pravijo, da je najboljši parmezan, a tega uporabljam zelo zelo redko. Skoraj nikoli. Nisem njegova fanica in če bi ga kupila, bi mi vselej splesnil preden bi ga porabila.

rizi1

rizi2

In če že imam tako rada grah, zakaj potem kompliciram s pripravo rižot, mešanjem, z vso različno zelenjavo in začimbami, ko bi si lahko preprosto naredila rizibizi. Kuhan riž z grahom. Zato, ker mi le-ta nikoli ni bil preveč všeč. Doma se ga pripravlja takole: riž, navaden, okrogel, skupaj z grahom skuhaš v vreli soljeni vodi. Ko je povsem mehek (preveč za moj okus), dodaš žličko margarine in, joj, vem, vegeto. Prvič: margarine ne bi nikoli zamenjala za maslo, ker imam tega čisto preveč rada. Sploh v kombinaciji z olivčkom! Vegeta pa? Kdo jo potrebuje? Če imaš doma vsaj nekaj različnih začimb, si vsakič lahko ustvariš drugačno in unikatno mešanico.

rizi3

Danes pa sem se namesto ljube rižote, vseeno lotila kar kuhanega riža. Ker si več časa za kuhanje vzamem sredi dneva, se mi včasih zvečer ne da predolgo stati za štedilnikom (čeprav, kot si verjetno opazil(a), so moji obroki vedno precej hitro pripravljeni ;) ). Kuhan riž je pripravljen hitreje. Grah prav tako. Torej je padla odločitev – rizibizi bo. In to po moje!

Limonin riz z grahom kopercem in listi vinske trte z nasekljanimi pistacijami 2

Namesto navadnega riža za rižote in riževe priloge, sem izbrala kombinacijo belega in rjavega jasminovega riža. Seveda sem uporabila grah, dodala pa sem mu narezane mlade liste vinske trte, koperc (mojo novo najljubše zelišče), veliko limone, olivno olje namesto masla ali margarine ter ščep popra. V vse skupaj sem vmešala še nekaj nasekljanih pistacij in to je to. Easypeasy :)

rizi4

Za večerjo za eno osebo potrebuješ:

* 50 g belega jasminovega riža
* 30 g rjavega jasminovega riža
* dve pesti zamrznjenega graha
* nekaj listov vinske trte (mladih ter neškropljenih)
* limonin sok
* lupinica četrtine limone (uporabi bio limono)
* svež koperc
* pest pistacij
* olivno olje
* ščep popra
* kislo smetano (po želji)

 

V vreli soljeni vodi sem skuhala riž. Najprej sem vanjo vrgla rjavega, ki se kuha malo dlje, nato še belega. Ko je bil riž že skoraj kuhan, sem dodala naribano limonino lupinico ter zamrznjen grah. V zadnji minuti sem vmešala narezale liste vinske trte. Vse skupaj sem precedila skozi cedilo (da sem se znebila odvečne vode), med riž vmešala nasekljane pistacije, koperc, limonin sok ter olivno olje ter jed naložila na krožnik. Čez vse skupaj sem potresla še malo pistacij, koperca ter limonine lupinice ter riž začinila s poprom.

rizi5

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook eatandsmile.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x