PESTO OMAKA
Sestavine:
- 50 g oluščene, neslane pistacije*
- 10 g rukole
- 5 g peteršilja
- malo fino naribane lupinice eko limone
- cca. 100 ml olivnega olja
- cca. 50 ml limoninega soka
- sol (izpustiš, če uporabljaš že slane oreščke!)
+ voda
*neoluščene in neslane pistacije kupujem v Kalčku. Čeprav imam kot prigrizek raje slane, pa so nesladke lahko primerne tako za sladke kot slane recepte.
Postopek:
V zmogljivem mešalniku najprej fino zmiksaš pistacije in sol. Nato dodaš zelišča ter limonino lupinico in ponovno zmiksaš. Postopoma dodajaš še olje in limonin sok in zmiksaš v enakomerno, a dokaj gosto pasto. Poskusiš in po potrebi dopolniš z dodatkom soli, olja ali limone. Pesto hraniš v hladilniku.
Preden ga uporabiš za testenine, ga razredčiš s toliko vode, da dobiš primerno gosto omako. Pri tem pesto in vodo z žlico seveda dobro premešaš.
p.s.: količine za pesto so primerne za več kot eno porcijo testenin. Če vseeno kuhaš le zase, nič zato. Z vodo razredčen pesto lahko uporabiš tudi kot preliv za solate, piko na i različnim jjačnim omletam, kot dodatek kuhanemu ali pečenemu krompirju ali dobremu kosu mesa.
REZANCI S PISTACIJO, ŠPARGLJI IN GAMBERI (za 1 osebo)
Sestavine:
- 2-3 žlice pesta (razredčenega z vodo -beri zgoraj)
- 75 g tankih kamutovih rezancev*
- 10 večjih gamberov
- limonin sok
- 6-8 špargljev
- ščep česna v prahu
- sol
*uporabiš lahko katerekoli testenine, sama pa sem tokrat skuhala kamutove. Kamut je sicer vrsta pšenice, a telesu veliko bolj prijetnejša od običajne bele moke ter veliko okusnejša! Kamutove testenine ni težko dobiti, sama sem rezance kupila v Kalčku. So odličnega okusa in kljub temu da so rezanci ozki, so dokaj debeli, tako da vanje lahko prijetno zagrizeš. Kamutove testenine lahko nadomestiš s pirinimi ali katerimi drugimi, za brezglutensko jed pa na primer uporabi riževe.
Postopek:
Zamrznjene gambere odtali na sobni temperaturi. S kuhinjskim papirnatim servietom jih popivnaj, dodaj ščep soli ter jih prelij z žlico limoninega soka. Špargljam odreži olesenek spodnji del, ter jih nareži na nekajcentimeterske palčke.
V vreli in soljeni vodi skuhaj testenine. Naj bodo dovolj kuhane, a vseeno nekoliko ‘al dente’ (na zob).
Medtem segrej ponev, dodaj olivno olje in na njem na hitro popeci šparglje. Med peko jih pokapljaj z nekaj kapljicami limone in potresi s ščepcem česna v prahu in soljo. Gaberom odlij sok limone ter jih dodaj špargljem. Popeci jih na obeh straneh, a le toliko časa, da se znebijo videz prozornosti ter dobijo lepo svetlo barvo. Preveč pečeni bodo gumijasti in neokusni. Kuhanim testeninam medtem odlij vodo ter jih dobro premešaj s pistacijino omako.
Krožnik testenin ponudi s pečenimi šparglji in gamberi. Po želji dodaj še žličko ali dve pistacijine omake.
Objavljamo v sodelovanju z blogom Cook Eat And Smile.