Na trgu v konvencionalnih trgovinah najdemo veliko vrst temnega kruha. Na prodajnih policah je videti kruh iz polnozrnate pšenice, pire, ajde in mnogih žitaric. Pa vendar velika večina tipov kruha, ki jih ponujajo v konvencionalnih trgovinah vsebuje nizek odstotek polnovredne moke, dodano pa ji je v povprečju kar 70% navadne bele moke. Poleg mešanja temne in bele moke se proizvajalci poslužujejo tudi barvanja kruha bodisi s kavo ali z različnimi živilskimi barvili.
Odličen domač kruh lahko pripravimo zelo enostavno. Z izbiro ekološke moke, lahko zanesljivo nadziramo kakovost moke in se izognemo konzervansom.
Pripravili smo vam enostaven recept za pirine štručke, ki so zaradi nizkega glikemičnega indeksa primerne za ljudi s sladkorno boleznijo in vse, ki želijo jesti kvalitetno.
Recept
Sestavine:
500g ekološke pirine moke
140g sojinega jogurta
300ml vode
15g svežega kvasa
10g soli
10g agavinega sirupa
10g olivnega olja
Postopek:
Vse sestavine dobro pregnetemo, pustimo vhajati eno uro in maso ohladimo v hladilniku. Lahko kar preko noči, dovolj pa bo že dobra ura. Oblikujemo štručke (priporočamo, da odtehtate po 100 g testa) in pustimo še enkrat vzhajati.
Štručke pečemo na 240 stopinjah Celzija 10 minut. Temperaturo nato znižamo na 200 stopinj in pečemo še 10-20 minut- odvisno od tega, kako zapečene štručke želimo.
Prispevek je pripravila Ana Barbara.