Recept za zdravo vegansko specialiteto, s katero boste dokazali mojstrstvo v kuhinji
Sestavine:
Testo:
200 g bio črne pirine moke
pol žličke morske soli
žlica bio sončničnega olja
2 dl tople vode
Gobov nadev:
1 manjša bio čebula
1 strok bio česna
250 g bio šampinjonov
bio olivno olje
sol, bio poper, bio timijan, bio svež peteršilj
1 žlica nadomestka za jajca
Tofu:
2x 200 g navadnega bio tofuja
bio sezamovo olje
sol, bio poper, žlička bio gorčice
Bučkin ovoj:
1 bio bučka
Priprava:
Zamesimo gladko testo, ki se loči od rok in posode in ga pustimo počivati, medtem pa pripravimo polnila.
Za gobov nadev na malo olja zlato prepražimo čebulo, ji dodamo česen in prepražimo, da česen zadiši. Nato dodamo na grobo sesekljane šampinjone, malo vode in vse začimbe razen peteršilja ter dušimo 5 minut. Ponev odkrijemo, da izhlapi čisto vsa tekočina, nato pa gobe pustimo, da se ohladijo. Hladnim gobam dodamo sesekljan peteršilj in nadomestek za jajca.
Tofu obrežemo, tako da dobimo 2 približno okrogla valja. Posolimo jih in popramo, nato na olivnem olju zlato popečemo iz vseh strani. Premažemo z gorčico in pustimo, da se malo ohladita.
Bučko obrežemo, da jo izravnamo, nato pa po dolgem narežemo na 8 tankih trakcev (kot bi imeli rezine pršuta). Damo jih v ponev z malo vode, da se zmehčajo, tako da jih bomo lahko zvijali.
Na pomokani krpi testo razvaljamo v pravokotnik velikosti 30x25 cm. Do 5 cm do roba naložimo rezine bučk tako, da se malo prekrivajo. Nanje damo pol gobovega nadeva, nato tofu in na vrh še drugi del gobovega nadeva.Tesno zvijemo in si pri tem pomagamo s krpo. Robove zapognemo navznoter in tesno stisnemo, da nam nadev ne bo uhajal. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 45 minut na 180 stopinjah, oz. do lepe svetlo rjave barve. Pečeno pustimo nekaj minut počivati, da se umiri, nato pa z ostrim nožem narežemo na 2,5 cm debele rezine.