Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Slana mandljeva pita s porom, šparglji in skutnim nadevom

mandljeva3

Danes sem se končno lotila. Moje prve slane pite :) Za podlago (testo) sem uporabila mandljevo moko. Zakaj? Zato, da bo malo drugače, ker me je zanimalo kako se obnese v takšnem receptu ter zato, ker že tako ali tako pojem veliko kruha. In da ne bo še testo za pito krušno, narejeno z običajno, žitno moko, sem tokrat uporabila fino mlete mandlje.

Naj omenim, da je mandljeva moka, kljub visoki kalorični vrednosti (še enkrat toliko kalorij ima kot žitne moke – a meni to celo odgovarja ;) ), zelo zdrava. Prav tako pa ne vsebuje glutena, zato je recept primeren tudi za vse tiste, ki ste alergični nanj.

Nadev je času primeren :) Povsem mlad por, ki sem ga kupila pri branjevki iz Primorske, mladi šparglji iz kmetije blizu mojega doma. Nekaj naribane bučke (samo zato, ker je bilo pora premalo ;) ) ter krema iz jajca, domače kisle smetane ter polnomastne skute – tudi nekje iz našega konca.

Sestavine za eno pito, pečeno v pekaču premera 12 cm.

Za testo potrebuješ:
* 55 g mandljeve moke
* 1 jedilno žlico kokosovega olja
* ščep soli
* polovico jajca

Za nadev potrebuješ:
* malo naribane bučke
* nekaj špargljev
* manjši por

Za preliv potrebuješ:
* polovico jajca
* 50 g polnomastne skute (priporočamo skuto* dem 20% 250g BerchtesgadenerLand, ki jo dobite v naših trgovinah)
* dve žlici kisle smetane (Smetana* kisla dem 10% 200g B.G.L., , ki jo dobite v naših trgovinah)
* sol, poper, muškatni orešček

mandljeva2

Testo: z električnim mešanikom zmešaš vse sestavine. Testo bo sprva rahlo drobljivo, a ga z rokami zlahka oblikuješ v kepo, ki jo zaviješ v prozorno folijo. Testo naj v hladilniku počiva približno pol ure. Nato ga na rahlo razvaljaš in prestaviš v ta tanko pomaščen pekač. Popolnoma normalno je, da se bo testo rahlo strgala, a nič zato. S prsti lahko zakrpaš vse morebitne luknjice. Testo je zelo voljno in se zlahka oblikuje po pekaču. Pazi le, da bo pekač enakomerno prikrit. Testo nato z vilicoprepikaš in vrneš v hladilnik, da se dobro ohladi.

 

Nadev: na kokosovem olju počasi pražiš na tanko narezan por, ki ga malce soliš, da se bolje ‘spusti’. V kozici na hitro pokuhaš šparglje, nato jih oplakneš z ledeno mrzlo vodo, da ohranijo lepo zeleno barvo. Šparglje razrežeš na manjše koščke, vršičke postaviš na stran. Če imaš dovolj pora, je to dovolj. Jaz ga nisem imela, zato sem naribala še malo bučke, jo solila in pustila nekaj časa stati. Nato sem jo dobro ožela, da je spustila vso odvečno vodo.

 

Preliv: z električnim mešalnikom zmešaš sestavine za nadev (jajce, kislo smetano, skuto). Nadev soliš, popraš ter dodaš malce muškatnega oreščka (po želji).

V vnaprej ogreti pečici (na 180 stopinj) nekaj minut pečeš testo. Vzameš ga iz pečice ter nadevaš z zelenjavo (jaz sem dodala še nekaj vršičkov kopriv ;) ), čez katero nadevaš pripravljeno kremno zmes. Vrneš v pečico in pečeš še 20 minut oziroma dokler ni zgornja zmes lepe zlate barve. Nekje na sredini v že rahlo strnjeno skuto potisneš vršičke špargljev. Vršičke lahko sicer dodaš že prej, tako kot vso drugo zelenjavo, jaz sem se pač odločila tako – samo zaradi estetskih razlogov ;)

Slana mandljeva pita s porom sparglji in skutnim nadevom

Seveda pa sem svojo prvo slano pito morala tudi ovekovečiti ;) Te ljubke ‘rožice’ so pravzaprav veje čudovitih dreves in vesela sem, da so zdržale vse do danes, ko sem se končno lotila novega kuharskega projekta :) Prav tako sem za potrebe fotografiranja uporabila dva nova kuhinjska servieta, za katera sem se odločila, da ne bosta služila svojemu namenu. Škoda bi bilo vanje brisati posodo in čistiti kuhinjske pulte. Bosta bolj za dekoracijo, morda za v košarico s kruhom.

mandljeva1

Pita je bila zares okusna. Por in šparglji so odlična kombinacija, sploh z zmesjo jajca s skuto. Tudi mandljevo testo je okusno, čeprav ima nekoliko specifičen okus. Lahko bi rekla, da morda malce zagreni, a to me sploh ni zmotilo. Bala sem se kako se bo moka obnesla, a sem nad končnim izdelkom zelo zadovoljna. Ni se drobiila, testo je ostalo kompaktno. Je pa tale jed precej nasitna in jaz se ne nasitim tako zlahka ;) K temu pa zagotovo pripomorejo tudi polnomastni mlečni izdelki (na katere sicer prisegam bolj kot na ‘light’ različice’).

mandljeva

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom cookeatandsmile.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x