Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Slan amarantov kolač s feto in na soncu sušenimi paradižniki

 

amarant5

Z ogljikovimi hidrati sem kar malo zasvojena :) Vendar mi je oproščeno, saj izbiram zdrave različice :) Rjavi riž, ajdove testenine, doma pečen kruh… Krompir večinoma kuham in zabelim šele, ko je na krožniku, redno pa pečem sladki krompir, ki je naravnost odlična zamenjava za pomfri (sploh, ker ga pečem v pečici ;) ).

amarant4

In če rada kuham, še bolj rada ekperimentiram. Tudi tokrat sem. In tega recepta boste zagotovo veseli tudi tisti, ki na kalorije vseeno radi popazite. Recept lahko uporabiš tako za kosilo, malico ali večerjo in ker je kolač okusen tudi hladen, ga konec koncev lahko poješ celo za zajtrk.

 

Osnovne sestavine so amarant (seme, podobno kvinoji), jajca, mandljeva moka, feta sir, zelišča ter suhi paradižniki. Amaranta sicer nimam preveč rada, a ga tu pa tam uporabim v kakšnem receptu, saj v kuhinjski omarici tako pridno čaka na svojih pet minut :)

amarant3

Kolačka sem pekla v dveh manjših pekačih s snemljivim dnom – kar je pri postrežbi zelo priporočljivo :) Lahko bi se odločila za enega večjega, a je bil ‘zaseden’ :) Tako sta nastala dva kolačka. Enega sem pojedla takoj, še vročega, drugega, sicer že hladnega, pa nekoliko pozneje.

amaran2

Za dve porciji potrebuješ:

  • 1 jajce
  • 70 g amaranta
  • feta sir
  • nasekljan svež origano
  • malo svežega timijana
  • suho baziliko
  • sol, poper
  • na soncu sušene paradižnike
  • jedilno žlico mandljeve moke

 

Amarant skuhaš po navodilu, pustiš, da vpije preostanek tekočine in se ohladi. Z električnim mešalnikom stepeš jajce, vanj vmešaš nasekljana zelišča, sol (s soljo previdno -feta je že sama po sebi zelo slana!), poper ter ohlajen amarant. Na soncu sušene paradižnike namočiš v vodi za 10 minut, da se zmehčajo, nato jih nasekljaš ter skupaj z nadrobljeno feto vmešaš v zmes. Dodaš še jedilno žlico mandljeve moke (verjetno bi bilo enako dobro tudi s katerokoli drugo – v tem primeru količino moke prilagodi – zmes mora biti primerno gosta).

Zmes vliješ v pomaščen pekač (ali dva ;) ) in pečeš na približno 200 stopinjah dokler kolaček ne dobi lepe barve.

Slan amarantov kolac s feto in na soncu susenimi paradizniki

Glede na to, da je amarant že kuhan, mandljeva moka je praktično užitna tudi surova, enako kot feta sir, je pomembno le, da se zapeče jajce, kar pa ne potrebuje veliko časa.

amarant1

Ko je pečeno, naj se rahlo ohladi. Pekaček nato postavi na pločevinko ali narobe obrnjen kozarec – tako bo obod pekača sam od sebe padel na podlago, ostal pa ti bo popolnoma nepoškodovan kolač ;)

amarant

Še malce svežih zelišč za okras ter nekaj olivnega olja za piko na i. Tile kolački so prav okusna malica, idealni pa so tudi za lahko večerjo.

Na soncu sušeni paradižniki, sveža zelišča in okusen slan sir so poskrbeli, da se mi je celo amarant zdel okusen :)

Vsekakor pa je vredno, da amarant vsaj občasno vključiš v svoj jedilnik. Je namreč izredno hranljivo živilo. Bogat je z beljakovinami, celo bolj kot večina drugih žit (čeprav sam žito pravzaprav sploh ni). Vsebuje celo vrsto vitaminov in mineralov – kar sedemkrat več kalcija ter trikrat več magnezija in železa kot pšenica. Amarant je bogat z maščobnimi kislinami omega 6, vlakninami in esencialnimi aminokislinami – vsebuje vse esencialne kisline, kar je prej redkost kot pravilo.  Vsebuje tudi vitamine A, C, E, vitamine skupine B ter cink in kalij. Zaradi vseh koristnih lastnosti je odlična preventiva pred številnimi boleznimi.

 

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook eatandsmile.

* bio mandljeva moka RainbowWholefoods
* na soncu sušeni paradižniki Pribinovina

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x