Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Sadni in zelenjavni veganski cmoki

 

cmoki

Sestavine za testo

350g kamutove moke (lahko uporabite tudi koruzno in riževo moke za različico brez glutena)
100g riževega zdroba
250g svilnatega tofuja
350g buče in/ali korenja
2 žlici mletih chia semen
5žlic kokosovega olja ali Alsanbio margarine (nerafinirane)
ščep himalajske soli
3/4 žlice javorjevega sirupa

 

Postopek

Zelenjavo po želji - lahko je to muškatna buča, korenje, rumena ali zelena bučka - olupimo, narežemo na kose ter na kratko pokuhamo v vroči vodi - toliko, da jo lahko dobro pretlačimo ali spasiramo, še pred tem pa jo dobro odcedimo. Pasirani zelenjavi primešamo margarino, rahlo namočena chia semena (lahko jih tudi spustimo v receptu, jih pa priporočamo v kolikor uporabljamo moko brez glutena, saj lepše vežejo testo skupaj), tofu, ki ga najprej spasiramo s paličnim mešalnikom, da se ne delajo grudice, ter moko, rižev zdrob in ščep soli. Vse sestavine najprej premešamo z vilicami ter nato dobro pregnetemo z rokami. Dodamo javorjev sirup, po okusu. Če pripravljamo zelenjavne cmoke, lahko spustimo javorjev sirup in uporabimo nekaj riževe kreme, da lažje premešamo testo.

cmoki2

Iz testa nato oblikujemo manjše »polpetke« približno 0,5 cm debeline. Na sredo postavimo sadje in/ali zelenjavo po želji. K zelenjavi se odlično prilegajo sveža zelišča, npr. bazilika, peteršilj, timijan in origano, v cmoku pa se zelo okusno raztopi tudi riževa MozzaRisella. K sadju pa po želji dodamo suho sadje, npr. suho marelico, datelj, suho slivo ali rozino, če smo bolj sladkosnedi. Vsak cmok je lahko različno napolnjen in tako prinaša zanimivo presenečenje na našem krožniku.
Testo nato iz strani privzdignemo in robove stisnemo skupaj ter z dlanmi oblikujemo cmoke. Ko so dobro zatesnjeni, jih še malo povaljamo v moki preden jih damo v vroč lonec in kuhamo približno 20 minut, odvisno od debeline testa. Ko so cmoki kuhani, jih po želji zabelimo. V keramični ponvi na kokosovem olju popražimo kokosove kosmiče, da zlato porumenijo, lahko dodamo tudi mlete mandlje.

cmoki3

Recept objavljamo v sodelovanju z Zdravo juhico http://www.zdrava-juhica.si/.

 

V ponev dodamo odcejane cmoke in postrežemo še tople. Po želji jih potresemo s kokosovim sladkorjem in cimetom.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x