Sestavine za podlago (za 4 mini tortice):
* 60 g kokosa (kokosove moke oz. kokosovih kosmičev)
* 50 g lešnikov
* ščepec himalajske soli
* 6 dateljev (namočenih za nekaj minut, da se zmehčajo)
* 10 g kokosovega masla
Sestavine za kremo:
* 1 zrel avokado
* sok polovice limete
* malo naribane limetine lupinice
* 2 kapljici eteričnega olja limete
* 4 čajne žličke medu
* ščepec himalajske soli
* 20 g kokosovega masla
Okras:
* rezina limete
* kokosova moka
Navodila za pripravo po blogu http://cookeatandsmile.wordpress.com/2014/02/10/presne-limetine-tortice/
Najprej spodnja plast. V pečici na nizki temperaturi (da se še vedno šteje pod ‘presno’ nekaj časa pražila lešnike, toliko, da sem jim lahko odstranila del lušin (ni pa nujno). V mešalniku sem dobro zmiksala kokosovo moko, lešnike, ščep soli in dateljne. Zmesi sem prilila stopljeno kokosovo maščobo, dobro premešala in zmes nadevala v modelčke za muffine, ki sem jih prej prekrila z prozorno folijo. Nadev sem s pomočjo čajne žličke močno pritisnila ob podlago. Na obod sem dala malce več zmesi in tako naredila nekakšno košarico. Nato sem pekaček postavila v hladilnik (v prostor, kjer je temperatura 0 stopinj). Zmes se je v roku dvajsetih minut primerno strdila. Če se ne, jo lahko postaviš tudi v zamrzovalno skrinjo.
Za nadev sem zmiksala en zrel avokado, med, ščep soli, lmetin sok in malo limetine lupinice, eterično olje limete ter stopljeno kokosovo olje. (Z eteričnim oljem je treba biti previden, saj je okus izredno skoncentriran, zato že kapljica ali dve naredita veliko razliko.) Zmes naj bo čim bolj gladka. Sama nimam najboljšega mešalnika, zato sem opazila, da so bili vmes še drobni koščki avokada, ki sem jih nato pnekoliko pretlačila še z vilico. Kremo sem nadevala na podlago in postavila v zamrzovalnik, da so se strdile.
Tortice sem krasila z rezino limete ter kokosovo moko.