Zadostuje za 1 1/4 skodelice
Sestavine
- 2 skodelici namočenih in dehidriranih lešnikov
- 1/4 skodelice presnega kakava ali kakava v prahu
- olje z neutralnim ali neizrazitim okusom (recimo kokosovo olje)
- 1/2 skodelice nesladkanega mandljevega mleka ali kokosovega mleka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/2 skodelice kokosovega sladkorja ali drugega kristalnega sladkorja
- 1/4 čajne žličke fine morske soli
Postopek
- Zgrejte pečico na 160°C. Po namakanju in dehidriranju lešnike v enem sloju enakomerno razporedite po papirju za peko. Pražite lešnike za 10-15 minut in jih spremljajte zelo pozorno, da se ne zažgejo. Ko so pripravljeni, bo njihova povrhnjica temnejša in veliko sejih bo odprlo.
- Lešnike nasujte na sredino čiste vlažne kuhinjske krpe. Zapognite jo z vseh strani in možno drgnite oreščke, da njihove povrhnjice popustijo. Oreščke brez povrhnjic vzemite iz kuhinjske krpe in jih postavite v posodo blenderja. Nadaljujte z drgnjenjem preostalih lešnikov, dokler niso vsi brez povrhnjice. Vedno bo nekaj takih, ki se jih bo povrhnjica še držala. To je poponoma vredu.
- Dodajte vse lešnike v blender. Zmiksajte v fin prah (2-10 minut), dodajte olje. Nadaljujte z miksanjem, dokler zmes ne postane gladka in kremasta, vmes z žlico postrgajte robove posode. Morda bo trajalo 15-20 minut, da bo masa popolnoma kremasta. To je odvisno od velikosti in moči vašega blenderja, ter od količine oreščkov.
- Po 15-20 minutah miksanja, ko je lešnikovo maslo pripravljeno, lahko počasi dodate preostale sestavine ter nadaljujete z miksanjem in strganjem robov posode še 5-10 minut, oziroma dokler ni masa popolnoma gladka. Uživajte ob njej, ko je še topla.
Vir: http://tasty-yummies.com/2014/03/18/how-to-make-homemade-nut-butters/