Omaka:
· 1/4 skodelice kakovostnega olivnega olja
· 1 limona (naribana lupinica in sok)
· 3–4 poprova zrna
· ščepec soli
· 1 čajna žlička belega balzamičnega kisa
· 1 skodelica kvinoje
· 1 majhna rdeča čebula
· 450 g oluščenega fava fižola
· 2 čajni žlički peteršilja
· 1 nasekljano steblo zelenega česna
Navodila
Žar segrejte na srednjo temperaturo. Rdečo čebulo nasekljajte na četrtine in jo rahlo posprejajte z oljem za kuhanje. Čebulo položite na vroč žar z odrezanim delom navzdol. Dodajte fava fižol in vse skupaj kuhajte 5 minut, da postane fižol mehak, čebula pa kuhana. Nato oboje odstranite z žara.
Fižol vsujte v posodo in jo pokrijte s plastično folijo. Pustite, da izpareva 5 minut. Nato fižol odstranite iz posode, ga oluščite (drugače je grenkega okusa!) in pustite stati.
Rdečo čebulo razrežite na drobne kocke in te presujte v posodo za solato skupaj z olupljenim fava fižolom.
Zavrite dve skodelici vode, vanjo vsujte kvinojo in jo kuhajte pri nizki temperaturi 10–12 minut, da vpije vso vodo. Nato jo odmaknite z ognja in rahlo premešajte. Zmešajte skupaj limonin sok, lupinico limone, olivno olje, poprova zrna in sol.
Na koncu omako, kvinojo, fava fižol, čebulo in peteršilj premešajte v eni posodi.