Osnova za 12 manjših muffinov:
* 60 g surove kvinoje (kar pride približno 230g kuhane)
* 60 g skute
* 3 jajca
Najprej pripravi osnovo. V slani vodi skuhaj kvinojo. Po kuhanju jo pusti da počije in popije nekaj tekočine. Odvečno vodo nato po potrebi odlij in kvinojo ohladi.
Z električnim mešalnikom zmešaj 3 jajca in skuto.
Če se boš odločil(a) za en nadev, zmesi ni treba deliti. Jaz sem se odločila da poskusim z dvema različnima, zato se to zmes dala na polovico. V eno sem zamešala prvo polnilo (beri spodaj), v drugo pa drugo
Polnilo za muffine:
Opcija 1 (za prvih 6 muffinov)
* pest sveže špinače
* 5-6 rjavih svežih šampijonov (lahko belih)
* malo suhih paradižnikov
* česen
* timijan
* muškatni orešček
* sol in poper
V ponvi na hitro prepražiš na drobno narezane šampinjone, dodaš strok česna, liste oprane sveže šinače. Soliš, popraš in čez vse naribaš malo muškatnega oreščka. Premešaš, dodaš timijan in odstaviš s štedilnika. Rahlo ohlajeno zmes primešaš kvinoji, jajcem in skuti. Vanjo primešaš še malo na soncu sušenega paradižnika, ki ga prej namočiš v vodi, da se zmehča. Lahko uporabiš tudi tiste, ki so vloženi v olju – v tem primeru namakanje seveda ni potrebno.
Opcija 2 (za drugih 6 muffinov)
* 2 češnjeva paradižnika (lahko enega navadnega)
* 1/3 bučke
* 1/4 koromača
* 2 črni olivi (lahko zeleni)
* suha zelišča: origano in bazilika
Vso zelenjavo nasekljaš na drobne koščke, dodaš zmesi iz kvinoje, jajc in skute ter primešaš večjo količino suhega origana ter bazilike. Sama te zmesi nisem solila, ker so že olive dovolj slane. Če želiš, seveda lahko dodatno soliš. In popraš
Tako dobiš zmes za 6 špinačnih in 6 koromačevih kolačkov. Seveda priporočam uporabo pekača za muffine, skupaj z papirčki
Kolačke oziroma muffine pečeš približno 20 minut na 175 stopinjah Celzija.
Izbiro zelenjave seveda prilagodi svojemu okusu Pazi le, da bodo koščki zelenjave dovolj majhni. (Morda poskusi z brokolijem ali s papriko?)
Omakica za zraven:
Če je skuta že v kolačkih, naj bo še ob njih. Dobro zmešaj poljubno količino skute, olivno olje, nekaj kapljic limoninega soka in sol. Lahko dodaš še poper, kajenski poper, čili… Po želji
Namesto omake lahko čez muffine naribaš sir. Priporočam ti, da to narediš malce pred koncem pečenja, da se bo rahlo stopil.
Prvih, špinačnih, sem se lotila najprej. Ker so v njih gobe, sem jih raje pojedla takoj, dokler so bili še topli.
Drugih šest je prišlo na vrsto kakšni dve urici pozneje. Tokrat rez ‘omakce’ samo s slano skuto. Seveda so se že shladili, a nič zato. Tudi takšni so super!
Opomba: muffinčki se rahlo primejo na papirčke. Morda bi naslednji čvanje zamešala še žlico olja. Tokrat sem del zmesi, ki je ostal na papirčku, kar z vilico postrgala iz njega pa je bila zadeva rešena
Recept objavljamo v sodelovanju z blogom http://cookeatandsmile.wordpress.com/