Če se želite malce igrati z okusi, lahko poskusite tudi z drugo zelenjavo, recimo bučke ali artičoke.
Lahko eksperimentirate tudi z različnimi vrstami fižola.
Hiter nasvet: Nekateri ljudje pri humusu prisegajo na doma skuhano čičeriko, vendar je odločitev popolnoma vaša!
Za 4 osebe
Čas: 10 minut, če uporabljamo vložene pečene paprike, več časa v primeru domače priprave pečene paprike.
Ta recept je brez glutena in brez soje.
Sestavine
1 kozarec vložene pečene paprike ali 1 cela rdeča paprika
1 velik strok česna
1 konzerva čičerike (odcejena in sprana) - ALI 240g doma kuhane čičerike
1 žlica lahkega Tahinija (sezamova krema)
Sok 1 limone
4 žlice oljčnega olja
4 žlica pinjol
½ žličke paprike (začimba)
Postopek
- Odcedimo za pol kozarca pečene paprike. Če pripravljamo svojo, jo razkoščičimo, sesekljamo in spečemo v pečici na 180 ° C za 20 minut. Nato jo pustimo, da se ohladi.
- Če želimo narediti res gladek humus, kuhamo konzervirano čičeriko v vodi približno 15 minut.
- Medtem, ko se čičerika kuha, mi s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku zmešamo skupaj vse preostale sestavine tako, da dobimo želeno teksturo.
- Odcedimo čičeriko in pustimo, da se ohladi, preden jo dodamo v mešanico in vse skupaj zmešamo. Če je potrebno, dodamo več olivnega olja ali vode, da zmes malce zredčimo, ter sol in poper po okusu.
- Na koncu na žaru za nekaj minut popečemo pinjole (pozorno jih spremljamo, saj se lahko hitro zažgejo).
- Z žlico prenesemo humus v globoko skledo in ga nato potresemo s popečenimi pinjolami in papriko v prahu. Če želimo, ga lahko pokapamo z malo oljčnega olja. Postrežemo ob opečenem polnozrnatem kruhu ali različni presni zelenjavi.