Koliko oseb: 2
* od 11. meseca dalje
* brez mlečnih proizvodov (pri solati jih izpustimo)
* z glutenom
* vegansko
Čas za pripravo: 15 min
Čas kuhanja: 15 min
Celoten čas: 35 min
Za 10 malih falaflov:
- ČIČERIKA, predhodno kuhana, 5 jušnih žlic
- ČESEN, 1 velik strok ali 2 srednje velika
- ČEBULA, 1/2 manjše
- PETERŠILJ ali KORIANDER, svež, nasekljan, 3 jušne žlice
- KUMIN (orientalska kumina), 1 noževa konica
- KORIANDER, v prahu, 1 noževa konica
- MAJARON, ščep
- POLNOZRNATA MOKA, 2 jušni žlici
- SOL, ščep
- POPER, mini ščep
- RASTLINSKO OLJE, 3 jušne žlice
---
- KUSKUS, suh, 70 g
- RDEČE ZELJE, 1/4 manjše glave
- OHROVT, 1/2 manjše glave
- KORENČEK, 1 večji
- RDEČA ČEBULA, 1/2 manjše
- JOGURT, 1 jušna žlica
- KISLA SMETANA, 1 jušna žlica
- LANENO OLJE, 1 jušna žlica
- JABOLČNI KIS, 1 čajna žlička
Priprava
V sekljalnik damo vse sestavine za falafel, razen moke in dobro zmiksamo v čimbolj gladko maso. Postopoma dodajamo moko in sproti mešamo. Pustimo nekaj časa počivati, nato pa oblikujemo enakomerne kroglice. Zelje, čebulo in ohrovt na drobno narežemo, korenček pa naribamo. Za preliv zmešamo jogurt, kislo smetano, olje in kis ter prelijemo čez solato, dobro premešamo ter pustimo počivati. Kuskus prelijemo z vrelo vodo, dobro premešamo ter pustimo, da se dobro napihne. Segrejemo poljubno rastlinsko olje in na njem na srednji temperaturi spečemo falafle.
Recept objavljamo v sodelovanju http://www.boobeefoodee.si/