Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 30 minut
Sestavine (za 4 osebe):
- koruzne tortilje (približno 10)
- 1 1/2 skodelice (425 g) črnega fižola
- 110 g nasekljanega zelenega čilija
- 1/2 veganske sirove omake (recept najdete na naši spletni strani; link spodaj)
- 1 na rezine nasekljan avokado
- omaka enchilada (glej spodaj)
Navodila
- Segrejte pečico na 200 °C. Manjši pekač namastite ali posprejajte z razpršilom proti sprijemanju.
- Tortilje dajte v mikrovalovno pečico, da se zmehčajo. To naredite tako, da jih rahlo poškropite z vodo, ovijete v papirnato brisačo in daste v mikrovalovno pečico za 30 sekund. Čas prilagodite posameznim tortiljam.
- V posodi združite fižol in čili.
- Po vsaki tortilji najprej enakomerno razporedite vegansko sirovo omako, nato naredite plast iz nekaj avokadovih rezin, to pa posujte s fižolom in čilijem. Tortilje zavijte in jih postavite v pekač tako, da so robovi na dnu pekača. Pazite, da tortilj ne boste preveč napolnili. Ta postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka nadeva. Dovolj ga bo za približno 10 tortilj.
- Te tortilje nato prelijte z omako enchilada (recept sledi v nadaljevanju).
- Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pecite 30 minut.
- Servirajte vroče. Dober tek!
Dodatna navodila
Če imate radi zelo pikantne enchilade, dodajte nekaj kajenskega popra. V primeru, da vam avokado ni všeč vroč, ga nanesite na vrh enchilad, ko se te spečejo.
Omaka enchilada
Sestavine:
- 1 čajna žlička ekstra deviškega olivnega olja
- 3 na drobno nasekljani stroki česna
- 1/2 na drobno nasekljane rdeče čebule
- 1 1/2 skodelice (425 g) paradižnikove omake
- 1 1/2 čajne žličke čilija v prahu
- 2 čajni žlički kumine v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 skodelice vode
- kajenski poper (če vam je všeč pikantnejša hrana)
Navodila
- Segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi in pražite na drobno nasekljan česen in čebulo, dokler se ne zmehčata.
- Dodajte preostale sestavine in dobro premešajte. Rahlo povečajte temperaturo, da počasi zavre.
- Ko zavre, zmanjšajte temperaturo ognja in kuhajte še približno 10 minut oziroma tako dolgo, dokler se ne zgosti po vašem okusu.
Dodatna navodila
Če se vam ne da na drobno sekljati čebule in česna, ju lahko zmeljete kar v blenderju.
Podatki o hranilni vrednosti obroka
Kalorije: 50, Maščoba: 2 g, Ogljikovi hidrati: 9 g, Vlaknine: 2 g, Beljakovine: 2 g.
Veganska sirova omaka: http://www.kalcek.si/zdrava-veganska-sirova-omaka.html
Vir: http://www.hiddenfruitsandveggies.com/2014/06/25/avocado-bean-enchiladas/
http://www.hiddenfruitsandveggies.com/2013/11/15/enchilada-sauce/
http://www.hiddenfruitsandveggies.com/2013/02/14/easy-vegan-cheese-sauce/