Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Masla iz oreščkov

 

Poleg enostavnih navodil za pripravo oreščkovega masla smo vključili še navodila za namakanje in dehidriranje vaših oreščkov in semen. Dodane so tudi nekatere priljubljene kombinacije okusov ter navodila za pripravo masla iz sončničnih semen, za ljudi, ki oreščkov ne smejo jesti.

masla

Kateri oreščki so primerni za maslo?

masla1              masla2

Če imate priljubljene oreščke (ali veliko semen), lahko iz njih naredite maslo. Poznamo ogromno različnih oreščkovih masel in tudi sami lahko eksperimentirate z različnimi oreščki.   Zelo okusni so na primer mandlji, indijski oreščki, orehi in lešniki (v domači nutelli!), vključili pa smo tudi maslo iz sončničnih semen.

Namakati ali ne?

Zakaj je namakanje dobro? Večina oreščkov, semen, zrn in fižolov je prekritih z naravnimi kemikalijami (zaviralci encimov in toksini), ki jih obvarujejo med rastjo pred prehitro kalitvijo in pred plenilci.  Te iste kemikalije (še posebej fitinska kislina) so neprebavljive za človeško telo in se morajo razgraditi pred zaužitjem. Ko pojemo hrano, ki vsebuje fitinsko kislino, se ta kislina poveže s pomembnimi minerali (kot so kalcij, magnezij, baker, železo in še posebej cink) v prebavnem traktu in prepreči njihovo absorbcijo, kar našemu telesu onemogoči, da bi orešček normalno prebavili.

Zelo enostaven proces namakanja odpravi te kemikalije in vaše telo lahko normalno vsrka minerale in hranila. Namakanje da oreščkom tudi bolj poln in svež okus.

Da povzamemo: Namakanje oreščkov in semen jih naredi lažje prebavljive in izboljša njihov okus.

 

*OPOZORILO

Oreščke za oreščkovo maslo namočite le, če jih lahko dehidrirate (oglejte si zgornjo sliko za podrobnejša navodila o dehidriranju v pečici ali dehidratorju)

Namakalno vodo iz oreščkov in semen zmeraj odlijte proč in je ne uporabljajte kot dodatka k receptom!

Za izdelavo domačega oreščkovega masla lahko uporabite sveže, namočene in nato dehidrirane oreščke, lahko jih pa tudi prepražite za še boljši okus.

masla3

Kako narediti domače oreščkovo maslo  (ta navodila lahko uporabite pri vseh oreščkih)

2-4 skodelice ekološko pridelanih namočenih in dehidriranih presnih oreščkov
1-2 žlici olja z nevtralnim ali oreščkom primernim okusom (recimo kokosovo olje)

Po želji:

fina morska sol
sladilo, kot so recimo javorjev sirup, med, kokosov nektar itd.

** Ko delate oreščkova masla, so lahko vaši oreščki presni ali popečeni. Navodila za popečene oreščke najdete spodaj.

  1. Po namakanju in dehidriranju dodajte oreščke v blender ki drži 14 skodelic. Če imate manjšega, zmanjšajte količino oreščkov.  Da se oreščki lahko premikajo in spreminjajo v maslo, mora biti dovolj prostora! 2-3 skodelice oreščkov gredo idealno v blender, ki drži 14 skodelic. Tudi več kot 3 skodelice lahko date, vendar bo pretvorba v maslo trajala več časa.
  2. Oreščke zmeljemo v fin prah (to bo vzelo 2-10 minut), nato dodajte nekaj olja. Ni nujno, je pa priporočljivo. Nadaljujte s miksanjem, dokler ne postane zmes gladka in kremasta. Vmes se na vsako minuto ali dve ustavite, da z žlico z robov postrgate ostanke nazaj na sredino.
  3. Nadaljujte z miksanjem - oreščkova olja se sprostijo in ko zmes postaja vedno toplejša, bi morala postati gladka in kremasta, ter se zlahka premikati po posodi. Če se to ne zgodi, lahko dodate še malo olja, dokler ni zmes tekoča in se gladko meša. Morda bo trajalo 15-20 minut, da bo masa popolnoma kremasta. To je odvisno od velikosti in moči vašega blenderja ter od količine oreščkov. Bodite potrpežljivi.
  4.  Če želite dodati sol ali sladilo, to naredite čisto na koncu.

masla4

Dodatna navodila

Lahko se odločite, da boste svoje oreščke prepražili ali pa ne. Če jih boste, jih v eni plasti razporedite po pekaču za peko in jih pražite v pečici segreti na 160°C od 10-15 minut. Pri tem jih pozorno spremljajte. Prepraženi oreščki imajo bolj poln okus. Nekateri oreščki so boljši sveži, drugi pa prepečeni, sami ugotovite, kaj imate raje.

Če uporabljate namočene in dehidrirane oreščke, boste verjetno morali uporabiti olje, ne nujno pri vseh vrstah, a vsaj pri nekaterih. Olje dodajajte po notranjem občutku. Z dodanim oljem se maslo naredi prej ter je bolj kremasto.

Ta recept zahteva popolnoma suhe oreščke, torej dehidriranja ne izpuščajte! Vedno uporabite SUHE oreščke, namočene in dehidrirane, ali nenamočene.

Tudi če vas bo mikalo, NIKOLI ne dodajte vode v vaše oreščkovo maslo, zmes ne bo kremasta ter se bo prej pokvarila.
Različni oreščki, začimbe in okusi.

masla5

To maslo iz presnih indijskih oreščkov je sladkano z malo rjavega sladkorja in le ščepcem soli je izjemno kremasto in edinstvenega okusa. Zelo okusno je z banano ali v jutranjem smoothieju.

masla6

Z uporabo dveh skodelic orehov  smo po zgornjih navodilih naredili orehovo maslo. Nato smo dodali 1 žlico javorjevega sirupa  2 čajni žlički cimeta v prahu, 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka v prahu, ščepec zmletega ingverja in malo morske soli.  To maslo je zelo okusno samo po sebi, lahko pa ga dodate tudi k jutranjim kosmičem ali na kruh.

 

Druge sestavine, ki jih lahko dodate:

vanilijev ekstrakt
cimet, muškatni orešček, ingver, klinčki itd.
presni kakav ali kakavov prah

Zelišča in začimbe dajo oreščkovim maslom še boljši okus. Uporabite lahko čili v prahu, curry, kumino, origano ali kaj drugega po vašem okusu.

Ne pozabite najprej popolnoma dokončati oreščkovega masla. Nato šele dodajate kakršnekoli dodatne okuse. Pomagate si lahko z žlico ali pa na hitro zmiksate (eno minuto ali manj).

 

Vir: http://tasty-yummies.com/2014/03/18/how-to-make-homemade-nut-butters/

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x