Sestavine:
- 85 g fine pirine moke
- 25 g mletih mandljev
- 1/2 čž pecilnega praška
- 1/4 čž sode bikarbone
- 1 čž mletega brezovega sladkorja
- ščepec soli
- večji ščep prave, burbonske vanilije v prahu
- 45 ml kokosovega olja (nestopljenega)
- 30 ml cvetličnega medu
- 1 večje jajce
- cca. 30 g grškega jogurta
- 30 ml riževo-mandljevega napitka (ali zgolj riževega, mandljevega…)
Za preliv pa…
- 20 g mletega brezovega sladkorja
- večji ščep matche v prahu
- cca. 15 g grškega jogurta
- 1 čž kokosovega olja (stopljenega)
Postopek:
Pečico segrej na 175 stopinj Celzija. Če ne uporabljaš silikonskih modelčkov za mini potičke, jih dobro naolji, sicer to ni potrebno.
Zmešaj vse suhe sestavine: presejeni moki, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, mleti sladkor, vanilijo. Kokosovo olje sobne temperature po manjši koščih dodaj v skledo s sestavinami. Z ročnim električnim mešalnikom na nizkih obratih vse skupaj zmiksaj tako, da dobiš testo podobno pesku.
V skledici razžvrkljaj jajce in ga zmešaj z medom in jogurtom. Prelij med ostale sestavine, dodaj še mleko. Z mešelnikom na večjih obratih zmiksaj v gladko zmes. Z njo napolni modelčke za mini potičke.
Peci jih približno 20 minut.
Medtem pripravi kremo. Mlet sladkor precej skozicedilo da se znebiš morebitnih grudic. Presej še malce matcha zelenega čaja v prahu ter dobro premešaj. Postopoma dodajaj jogurt, da dobiš gladko, gosto zmes. Na koncu prilij še nekaj stopljenega kokosovega olja ter za vsaj 10 minut postavi v hladilnik ,da se krema malce učvrsti.
Pečene in rahlo ohlajene čajne kolačke pretresi na rešetko, da se popolnoma ohladijo.* Hladne premaži s pripravljeno kremo, po želji jih okrasi s perlicami, nasekljanimi oreščki, kokosom… ali pa jih le posuj z brezovim sladkorjem v prahu.
*Če spodnji del preveč naraste, ohlajenim potičkom z nazobčanim nožem odreži dno. Odrezkov pa nikar ne zavrzi, ampak kar takoj pohrustaj
Recept objavljamo v sodelovanju z Cook Eat and Smile.