Tip recepta: predjed
za 4 osebe
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 35 minut
Skupni čas: 45 min
Ta zdrav in krepčilen obrok vključuje svežo zelenjavo z okusnim pečenim falaflom in javorjevim tahini prelivom.
Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja, posebej
- 1 srednje velika čebula, razrezana na četrtine
- 3 stroki česna
- 1 skodelica kuhane ali konzervirane čičerike, sprane z vodo
- ½ skodelice pločevinke bučnega pireja
- ¼ skodelice svežega koriandra
- 1½ žlice limoninega soka (približno ½ limone)
- 1 žlica mlete kumine
- 1 čajna žlička mletega semena koriandra
- ½ žličke mletega cimeta
- ½ žličke soli
- ¼ žličke popra
- ¾ skodelice panko drobtin
Za Mapletahini preliv:
- ¼ skodelice tahini
- 1½ žlice limoninega soka (približno ½ limone)
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica vode
- ½ žlice čili omake Sriracha
- ½ žlice javorjevega sirupa
Zelenjava:
- 6 skodelic listnate zelenjave po izbiri
- ½ skodelice češnjevih paradižnikov
- ½ kumare, narezane
- 2 šalotki, sesekljani
Navodila:
Pripravite bučne falafle
- Pečico segrejte na 350 °C. Dno posode, v kateri boste pekli, premažite z okoli ½ žlice oljčnega olja.
- Čebulo, česen in čičeriko s »pulziranjem« v multipraktiku nekoliko zmiksajte.
- Dodajte bučo, koriander, 1 žlico olivnega olja, limonin sok, kumino, koriander, cimet, sol, poper in panko drobtine. Še nekajkrat »pulzirajte«, dokler ne dobite grobe zmesi. Bodite previdni, da ne pretiravate.
- Oblikujte zmes v 16-20 kroglic ali majhne pleskavice. Zmes je mehka, tako z njo nežno ravnajte in uporabite mokre roke, da se izognete lepljivim prstom.
- Razporedite falafle po pekaču ali posodi in po njih pokapajte preostalo olivno olje. Pecite približno 35 minut, vmes falafle enkrat ali dvakrat obrnite, da poskrbite za enakomerno peko.
Pripravite javorjev tahini preliv
- Zmešajte vse sestavine skupaj v majhni posodi in dodajte malo vode, če se zdi zmes pregosta.
Pripravite zelenjavo
- Razdelite listnato zelenjavo, kumarine rezine, češnjev paradižnik in falafle med 4 posode. Po vrhu polijte z javorjevimtahini prelivom, ki mu sledijo šalotke.
Dodatna navodila
Mešanico za falafel lahko pripravite vnaprej in jo hranite v hladilniku ali skrinji že nekaj dni pred peko.
Vir: http://www.connoisseurusveg.com/2014/10/baked-pumpkin-falafel-bowls-maple-tahini-dressing.html