Priprava te zanimive azijske kombinacije traja 35 minut.
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g zelenega stročjega fižola
- 1 mango
- 125 g dimljenega tofuja
- 4 cm dolg košček ingverjeve korenine
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija
- 2 limeti
- 2 žlici olja
- 4 listi kombave
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 200 ml kokosovega mleka (iz pločevinke)
- Sol
Priprava:
- Fižol operemo in očistimo. V vložku za kuhanje v sopari ga kuhamo skoraj do mehkega, nato ga oplaknemo z ledeno mrzlo vodo. Mango olupimo, meso ločimo od koščice in nakockamo. Tofu nakockamo. Ingver in česen olupimo in drobno nasekljamo. Čilija operemo, očistimo, podolžno prerežemo in odstranimo semena. Limeti iztisnemo.
- Ingver popražimo v olju, dodamo čili, česen, komavine liste, sladkor in narezan mango ter rahlo karameliziramo. Prilijemo kokosovo mleko, zavremo in na majhnem ognju kuhamo 5 minut.
- Liste komave in čili po želji odstranimo, začinimo s soljo in limetinim sokom. Dodamo fižol in narezan tofu, pustimo 2-3 minute, nato po okusu dodatno začinimo in ponudimo.
Na osebo ima en obrok približno 175 kalorij, 5 g beljakovin, 7 g maščob in 22 g ogljikovih hidratov.
Poleg ponudimo riž basmati.
Različica: z dodatkom 1-2 žličk vegetarijanske zelene karijeve paste dobimo okusen zelen zelenjavni kari.
Vir: Vegetarijanski užitki: Dagmar vonCramm, Martin Kintrup. Poglavje: Poletje