Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Rastlinska olja in naše zdravje

 

Rastlinska olja vsebujejo mnogo naravnih komponent, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo pozitiven vpliv na človekovo zdravje in počutje. Številne maščobne kisline in drugi fitonutrienti (fitokemikalije) v rastlinskih oljih, med katere uvrščamo tudi antioksidante, pozitivno vplivajo na preprečevanje in razvoj številnih bolezni.

rastlinska-olja-slabosti-in-groznje1

 

Rastlinska olja imajo neverjeten vpliv na naše telo, vendar predstavljajo dvorezen meč, saj imajo lahko za naše zdravje izredne koristi, po drugi strani pa lahko predstavljajo vir številnih bolezni, ki so značilne predvsem za ljudi zahodnega sveta.

Najpomembneje je, da izbiramo kakovostna, ekološko pridelana in industrijsko neobdelana olja, poleg tega pa smo pri uporabi zmerni ter seznanjeni z lastnostmi in s sestavo posameznih olj, ki jih uporabljamo.

 

Vitamin E je v maščobah topen antioksidant, ki ščiti telesne celice pred procesi oksidacije. Poli- in mononenasičene maščobne kisline imajo pozitiven vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema in ohranjanje normalne ravni holesterola v krvi. Da je to z znanstvenimi dokazi zares zelo dobro podprto, potrjuje tudi Evropska agencija za varno hrano – EFSA. Gama-linolenska kislina (GLA), ki je na primer prisotna v konopljinem olju, je zelo učinkovita pri zmanjševanju vnetnih stanj v telesu, prav tako pa se uporablja pri zdravljenju kožnih bolezni, kakršne so akne ali ekcemi.

 

Polifenoli olivnega olja (hidroksitirozol in njegovi derivati) so na primer edini rastlinski polifenoli, za katere EFSA dovoli zdravstvene trditve na prehranskih izdelkih, ki se nanašajo na zaščito maščob v krvi pred oksidativnim stresom. Poleg tega olja vsebujejo tudi fitosterole in fitoestrogene, ki vplivajo na raven holesterola v krvi. Bučno olje je dober vir mineralov, predvsem cinka, prav tako pa tudi beta-sitosterola.

 

Cink in beta-sitosterol sta pomembna pri ohranjanju in zdravljenju povečane prostate pri moških. Olja vsebujejo tudi fosfatidilholin in fosfatidilserin, ki sta pomembni komponenti pri pravilnem delovanju jeter, razstrupljanju telesa ter ohranjanju zdravih živčnih celic in možganov.

 

Med za naše zdravje zelo škodljive maščobe pa uvrščamo industrijsko predelana olja in transmaščobne kisline, ki se tvorijo med procesom hidrogeniranja rastlinskih olj, s katerim spremenimo tekoče olje v trdno stanje. Na ta način iz olja pridobivajo na sobni temperaturi strjeno maščobo, kakršna je margarina. K sreči trgovine z zdravo in ekološko pridelano hrano že ponujajo nekaj rastlinskih margarin, ki transmaščob ne vsebujejo, mazavost pa je dosežena brez kemičnih postopkov in hidrogenizacije.

 

Ponudba zdrave rastlinske margarine v Kalčkovi spletni trgovini:

 

http://trgovina.kalcek.si/margarina-250g-alsan.html.
Preberite tudi:
http://kalcek.si/olja-mascobe-nasveti-za-pravilno-uporabo.html

http://kalcek.si/rastlinska-olja-nekakovostna-kakovostna-pasti-groznje-predn.html

Napisal in priredil: Anže Rogelj, absolvent Strukturne in funkcionalne biologije

 

Viri:

http://www.liveinthenow.com/article/11-serious-concerns-about-vegetable-oils-no-2-is-scary/3;

http://chriskresser.com/how-too-much-omega-6-and-not-enough-omega-3-is-making-us-sick;

http://www.eufic.org/article/en/artid/vegetable-oils-functional-foods/;

http://ec.europa.eu (EU Register ofnutritionandhealthclaimsmade on foods).

 

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x