Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Premagovanje stresa s prehrano

stres-stres in prehrana

Za večino izmed nas velja, da gresta stres in prehrana z roko v roki. Hrana nam lahko da občutke moči, nadzora in zadovoljstva, ki jih potrebujemo v stresnih situacijah. Ko se naš nivo stresa poveča, odpornost proti »tolažilni« hrani upade. To ni vedno slaba stvar – naša najljubša hrana v bistvu znižuje nivo stresa. Vendar pa se ključ skriva v zmernosti.

Omogočanje prehrane, ki jo telo potrebuje, je pravi korak, ki ga lahko vsak dan izvajamo v boju proti stresu. S pravilno prehrano smo bolje pripravljeni za soočanje z dnevnimi izzivi.

Med intenzivnim stresom se proizvaja adrenalin, ki nam omogoča val energije, vendar nivo našega krvnega sladkorja po »krizi »upade.

Določena živila zaradi težje prebave ali zaradi zanikanja možganov, da potrebujejo esencialne prehranske snovi, povečajo fizični stres na telo. Stres že sam po sebi lahko ustvari slabo prebavo. Pijače, kot sta alkohol in kava, imajo prav tako velik učinek, ustvarjajo namreč velik pritisk na telo.

Z razumno dieto je mogoče zmanjšati vplive stresa, se izogniti nekaterim pogostim težavam in varovati zdravje.

Najprej, izogibajte se pogostim težavam!

Prebavne motnje: lahko so rezultat uživanja hrane med stresnimi situacijami, ko prebavni sistem ni sproščen. Lahko nastanejo tudi zaradi uživanja hrane med hitenjem, zato se vedno usedite ter hrano temeljito in počasi prežvečite. Šele takrat boste zares okusili in uživali v obrokih in prigrizkih.

Napihnjenost: kot vemo, je napihnjenost že sama po sebi neprijetna in stresna. Lahko jo sproži uživanje izdelkov iz pšenice (kruh, testenine, peciva in piškoti) in mlečnih izdelkov (mleko, sir, maslo in smetana), zato poskusite izločiti vsako skupino živil za nekaj tednov, da boste videli, ali težave izginejo.

Odvisnost od kofeina: zanašanje na kofein je slaba ideja. Kofein poviša stresne hormone in lahko vodi do nespečnosti in dehidracije ter vpliva na sposobnost vašega telesa, da se sooči s stresom. Obstaja veliko okusnih brezkofeinskih alternativ. Prva med temi so na primer zeliščni čaji.

macek in migrena

Maček: nihče ne funkcionira dobro z mačkom. Pitje močnih pijač vodi v težave naslednji dan. To ne pomeni, da se morate popolnoma izogibati alkoholu, samo zavedajte se posledic. Uprite se uporabi alkohola kot redni tehniki spopadanja s težavami.

Hrepenenja: pogosto vas zagrabijo po kosilu, povečajo se tudi ob nihanju hormonov in pod stresom. Za obvladovanje svojih hrepenenj vključite manjše porcije želene hrane v svojo običajno dieto, kar je precej bolje, kot pa da se jim poponoma odrečete. Lahko se tudi zamotite z nečim drugim in hrepenenje bo morda minilo. V svoji bližini imejte zdravo hrano, med dvema prigrizkoma pa ne čakajte predolgo.

Vzponi in padci sladkorja: čeprav možgani potrebujejo glukozo za omogočanje njihovega pravilnega delovanja, zelo sladka živila povzročijo, da vaš krvni sladkor najprej močno naraste, nato pa močno upade, kar vas naredi zaspane in otrple. To lahko vodi do naslednje želje po sladkem in začarani krog se nadaljuje.

Zdaj pa pojdimo teorije v prakso!

Nekaj napotkov za izboljšanje prehrane:

Zajtrk: redno uživanje zajtrka je nujno, pa četudi utegnete pojesti samo sadje. Sadni smutiji so dobra izbira za zajtrk. Lahko so narejeni iz različnih kombinacij sadja, z jogurtom ali brez. Bodite drzni ter smutijem dodajte še zelenjavo in začimbe. Po drugi strani z zajtrkom, polnim beljakovin, kot so denimo jajca z zelenjavo, pa ne morete zgrešiti. Naj bo zajtrk po vašem okusu in po vašem prepričanju, naj ima čim manj sladkorjev, tudi tistih, ki so prikriti, predvsem pa naj bo!

zajtrk-kosmici-banane

Kosilo in večerja: zdravih kombinacij je nešteto, pazite predvsem na uravnoteženo razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Nepravo razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati povzroča zmedo pri prebavi in lahko dvigne krvni sladkor v višave. Večerjo je smiselno pojesti med 19. in 20. uro, saj naš prebavni sistem do 20. ure dela bolje.

Prigrizki: za ohranjanje energije uživajte zdrave prigrizke skozi cel dan. To zahteva malo načrtovanja, predvsem zadeva prehranjevanje med delovnim časom. Za bolj priročno izvedbo si na delovno mesto prinesite banano, jogurt, oreščke, rozine, nekaj ovsenih piškotov ali kruh;

Pijače: zmanjšajte doze stimulansov, kot sta kofein in čaj, in če je le možno pozabite na gazirane pijače (po svojih močeh). Zamenjajte jih za brezkofeinsko kavo ali čaj, 100-odstotni sadni sok ali zeliščni čaj. Za varovanje ledvic in v izogib dehidraciji pijte veliko vode;

Alkohol: alkohol vsebuje zelo malo ali nič prehranskih snovi. Ženske naj ne bi tedensko spile več kot sedem alkoholnih pijač, moški pa ne več kot petnajst. Poskusite zamenjati alkoholno pijačo s kozarcem soka ali vode;

Prehranska dopolnila: za nadomestitev prehranskih snovi, za katere vas osiromaši stres, razmislite o uporabi prehranskih dopolnil, kot so vitamini skupine B, vitamin C, minerali kalcij, magnezij in cink. Zeliščna prehranska dopolnila za pomoč pri prebavi vključujejo sladki koren, aloje vero, limonsko travo in kava-kavo (korenino). Meta, regrat, koromač, ingver, brest in čaji močvirskega oslada pomagajo pri prebavi.

zenska mocna in zdrava

Vir: Jane Collingwood

 

http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/food-and-mood/stress-and-dieting/beating-stress-through-nutrition.aspx

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x