Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Por

 

Vir vitaminov A, C, B1, B2, B6, folne kisline in vitamina E

Por spada med čebulnice, ki sodijo v družino lilijevk. Porova rastlina dozori jeseni in je dovolj zdržljiva, da jo lahko poberemo celo v zgodnji zimi. Poleg čebule lahko uživamo tudi steblo. Okus ima podoben kot čebula, vendar nekoliko milejši in slajši. Danes skorajda ni vrta brez pora. Poznamo ga v dveh osnovnih oblikah, in sicer kot debelega in čokatega ter tankega in visokega.

Por je dober vir vitaminov A, C, B1, B2, B6, folne kisline in vitamina E. Pomembnejše pa so hranilne snovi, ki so značilne za vse lukovke, da pomagajo pri zniževanju holesterola v krvi. Pol skodelice (52 g) kuhanega pora vsebuje 16 kalorij.

por1

Koristi za zdravje:

Grki in Rimljani so ga cenili zaradi domnevnega blagodenjega učinka za grlo. Egipčanski zdravniki so poru med drugim pripisali zdravilno moč pri zdravljenju težav s srcem, raznih tumorjev, glavobola, pri odpravi glistavosti in pri pikih strupenih žuželk.

O zdravilnih lastnostih čebule, česna in pora je danes napisanega že veliko, a je kljub temu najbrž ostalo še veliko tudi neodkritega. Znana je predvsem varovalna vloga pora pred boleznimi srca in žilja, pa tudi pred rakom. Kar nekaj raziskav je potrdilo uporabnost čebulnic tudi pri zdravljenju infekcijskih bolezni in pri visokem krvnem tlaku. Por med drugim spodbuja tudi delovanje ledvic in pospešuje izločanje vode (diuretik).

por2

Kombiniranje živil:

Por je primeren za kuhanje, dušenje, pire in kuhanje v sopari. Por se dobro kombinira z zelenjavo, ki ni škrobna in z vsemi skupinami živil, razen s sadjem (izjemi sta avokado in olive). Živila primerna za pripravo jedi so bešamel, drobtine, gorčica, grah, holandska omaka,  kis, krompir, limone, maslo, olivno olje, paradižnik, parmezan, peteršilj, rdeča pesa, ribe, sir, slanina, smetana,  timijan in vino (rdeče).

 

 

Viri:

http://www.bodieko.si/por;

http://www.nutrigenomika.info/prehrana_fitness/kombiniranje_hrane_t.html;

http://www.gurman.eu/index.php?S=1&Article=386

Super živila: Najbolj zdrava hrana na tem planetu; Superfoods.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x