Sestavine:
- piščančje prsi z odstranjeno maščobo
- sveže zmleti črni poper
- limonina lupinica
- morska sol
- posušen rožmarin
- kokosovo olje
- 1 jedilna žlica sveže iztisnjenega limoninega soka
- 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
Za omako:
- ¼ skodelice na soncu posušenih paradižnikov (suhih, ne tistih v olju)
- ⅓ skodelice jabolčnega kisa
- 3 jedilne žlice limoninega soka
- sveže zmleti črni poper
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- 4 skodelice sveže špinače
- 60 g organskega kozjega sira
Postopek priprave
Piščanca z vseh strani začinite z limonino lupinico, morsko soljo, rožmarinom in črnim poprom. Nato na srednjem ognju segrejte večjo ponev in jo namastite s kokosovim oljem. Nanjo položite piščančje prsi in jih kuhajte 2–3 minute oziroma tako dolgo, dokler ne postanejo zlato zapečene. Nato prsi obrnite in jih pecite 2–3 minute oziroma do primerne zapečenosti še na drugi strani. Ko so prsi zapečene z obeh strani, dodajte v ponev dve žlici jabolčnega kisa in limonin sok. Ogenj malce zmanjšajte in jed pokrijte. Tako naj se kuha 10–20 minut, odvisno od debeline piščančjih prsi. Med kuhanjem večkrat preverite, da se prsi ne prijemajo ponve in jih polivajte z omako z dna ponve.
Ko je piščanec skoraj pripravljen, na srednjem ognju segrejte še eno manjšo ponev. Dodajte eno žlico oljčnega olja in na soncu posušene paradižnike. Te začinite s poprom in kuhajte približno 3 minute, da se zmehčajo. Nato v ponev dodajte limonin sok in jabolčni kis ter nepokrito kuhajte, dokler ne izpari približno polovica tekočine. Dodajte še preostalo žlico oljčnega olja in omako po okusu dodatno začinite.
Ko je piščanec skuhan, ponev odstavite z ognja. Nežno postrgajte po dnu ponve in v omako vmešajte še preostale sestavine. Mešajte, dokler se špinača ne zmehča in dokler se kozji sir ne stopi. Če je potrebno, dodajte še malce oljčnega olja. Postrezite čim bolj sveže.