Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Pirina potica s skutno sadnim nadevom z dodatkom kokosa, mandljev in prosene kaše

 

Sestavine:

Za testo potrebuješ…

  • 300 g polnovrdne pirine moke
  • 20 g presnega kakava v prahu
  • ščep prave burbonske vanilije v prahu
  • 50 g brezovega kristalnega sladkorja
  • drobno naribano lupinico bio limone
  • 7 g instant kvasa
  • 125 ml riževo-mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega napitka)
  • 40 g mehkega, a ne tekočega kokosovega olja
  • 45 ml rastlinske smetane (riževe, kokosove, ovsene…)

Za nadev potrebuješ…

  • 50 g drobno naribanega kokosa (t.i. kokosove moke)
  • 25 g mandljeve moke
  • 2 čž cimeta
  • 20 g kristalnega brezovega sladkorja
  • 25 g prosene kaše
  • 150 ml riževo-mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega napitka)
  • 50 ml rastlinske smetane (riževe, kokosove, ovsene…)
  • 150 g kozje albuminske skute
  • 30 ml javorjevega sirupa
  • kanček ruma
  • 1 fino naribano olupljeno srednje sladko jabolko (npr. gala)
  • fino naribano lupinico bio pomaranče
  • veliko pest mešanega suhega sadja (na primer brusnic, svetlih in temnih rozin)
  • sok ene pomaranče

+ nekaj kokosove maščobe za pekač  ter premaz potice in mlet brezov sladkor za posip

 

Opombe:

-izbereš lahko katerikoli rastlinski napitek, sama prisega na kombinacijo riževo-mandljevega znamke Isola. Je proeposto moj najljubši. Kremast, gost in naravno zelo sladek. Brez dodanega sladkorja.

-izbereš lahko katerokoli rastlinsko smetano oz. kremo za kuhanje. Prodajajo jo v tetrapaku, navadno po 200 ml. Jaz sem tokrat izbrala riževo, ker kokosove niso imeli… Sicer bi verjetno izbrala slednjo.

-instant kvas je suhi kvas, ki ga kupiš v vrečkici.

-namesto brezovega kristalnega sladkorja lahko izbereš povsem običajen trsni ali bolj zdrav kokosov sladkor

-javorjev sirup lahko nadomestiš z agavo ali cvetličnim medom

– prosene kaše ni nujno prej namočiti. A če ta korak izpustiš, jo res dobro operi in skuhaj v nekoliko več tekočine 

Postopek:

Kvas zmešaj s polovico toplega rastlinskega mleka in žličko sladkorja. Pusti da vzhaja.

Medtem v skledi zmešaj suhe sestavine: presejeno moko, kakav, sladkor, vanilijo in lupinico limone. V sredini naredi vdolbinico in vanjo zlij kvasec, preostanek mleka, rastlinsko kremo ter razmehčano kokosovo olje. Dobro pregneti in oblikuj testeno kepo. Posodo pokrij s čistim sevetom in pusti da vzhaja približno eno uro.

Za nadev na suhi ponvi rahlo prepraži kokos, da zadiši. Skuto razrahljaj z vilico in vmešaj z 50 ml mleka (več ali manj, odvisno od vlažnosti skute), 30 ml javorjevega sirupa, kanček ruma in nastrgano pomarančno lupinico. V sok pomaranče namoči suho sadje. V 100 ml rastlinskega mleka in 50 ml smetane skuhaj čez noč namočeno in splaknjeno proseno kašo. Kuhaj, dokler tekočina ne povre. Še topli kaši primešaj mlete mandlje, kokos, cimet, sladkor ter pripravljeno skuto. V zmes čim bolj drobno naribaj olupljeno jabolko. Zmes mora biti ravno prav mazljiva, nikakor pa ne preredka. Po potrebi za mazljivost dodaj še malce mleka, sladkega sirupa ali stopljenega kokosovega olja, za gostoto pa kokoso ali mlete mandlje.

Testo na rahlo pomokani površini enakomerno razvaljaj na ne več kot 0,5 cm debelo. Do robu ga premaži z nadevom. Suhemu sadju odlij tekočino ter z njim potresi nadev. Testo tesno zvij v rolado. Krajišča poševno odreži in vstavi v dobro namaščen potičnik. Pusti, da vzhaja še eno uro.

Pečico ogrej na 180 stopinj Celzija. Potico večkrat povsem do dna prebodi z dolgo iglo (npr. pletilko). Rahlo jo premaži s stopljeno kokosovo maščobo. Peci dobre pol ure. Potico vzemi iz pečice jo 15 minut še pusti v modelu, nato pa prevrni na rešetko, kjer naj se popolnoma ohladi. Posladkaj z mletim brezovim sladkorjem in razreži.

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook Eat and Smile.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x