Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Nekaj divjega na krožniku

 

Pisatelju Dariju Corteseju, največjemu poznavalcu divjin rastlin pri nas, smo po predavanju v Kalčku v Šiški, ki ga je imel ob objavi knjige Nekaj divjega, postavili nekaj vprašanj o divjih rastlinah.

 

o-divjih-rastlinah1

Katere divje rastline so primerne za prehrano?

Skorajda vse po vrsti, so pa nekatere bolj, druge manj uporabne, tretje težje razpoznavne, nekatere redke, druge spet zelo podobne strupenim, druge spet zahtevajo posebno pripravo. Zaradi tega so za splošno uporabo najprimernejše najpogostejše, lahko razpoznavne rastline, ki so večinoma tudi vse prehransko najbogatejše, njihova priprava pa enostavna. Torej koprive, regrat in sorodstvo (smrdljivka, otavčič, ločika, potrošnik ...), čemaž, slanuše, večina vrtnih in njivskih plevelov (ščiri, metlike, navadna zvezdica, plešec, regačica ...).
Kako lahko te divje rastline uporabljamo za prehrano? Ali so lahko v celoti nadomestilo za druga živila v obroku, ali pa so zgolj dodatek in popestritev obroka?

So bistveni sestavni del obroka, bodisi surove, kuhane ali pečene, vendar ponavadi v kombinaciji z gojeno hrano, bodisi stročnicami, zelenjavo, žiti, krompirjem in drugo. Prispevajo bogastvo rudnin, vitaminov, flavonoidov, karotenoidov in drugih v prehrani pomembnih bioaktivnih snovi, ki jih gojena zelenjava vsebuje tri- do štirikrat manj.

Nekaj osnovnih napotkov za pripravo najbolj popularnih divjink?

Omenjene in druge užitne divje rastline uživamo, dokler so mlade, kar surove, na primer v raznovrstnih mešanih solatah, sicer pa dušene, v juhah, enolončnicah in v zelenjavnih zavitkih. Pripravimo jih kot špinačo ali kot blitvo, s krompirjem ali brez. Bolj aromatične rastline so odlične za pripravo jajčnih jedi, na primer frtalj.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x