Želiš nasvet za boljši spomin? Si na pravem mestu!
Datum objave Četrtek, 17 November 2022

Želiš nasvet za boljši spomin? Si na pravem mestu!

Spomin igra ključno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Pomaga nam priklicati veščine, ki smo se jih naučili, pridobiti ustrezne informacije ali se spomniti prejšnih izkušenj. V zadnje času se vse pogosteje srečujemo z ljudmi, ki jim je pozabljivost postala vsakodnevna težava, ki bistveno poslabša kakovost njihovega življenja. Obstaja veliko trenutnih načinov, ki lahko podpirajo izboljšan spomin, mi pa smo izbrali 5 preprostih nasvetov, ki jih lahko uporabiš že danes!

1.Povečan vnos izbranih živil

Ena najpreprostejših in hkrati najpomembnejših sprememb, ki jih lahko narediš v svoji rutini, je, da spremeniš svoj jedilnik in ga nahraniš s prehransko bogatimi sestavinami, ki bodo podpirale delo tvojih možganov in s tem tudi spomin. Čeprav sta zelena listnata zelenjava in mastne ribe že dobro znani kot živili z glavnimi vlogami za izboljšanje spomina, ti predstavljamo širši seznam izdelkov in recept, kako združiti ta živila in narediti okusno bombo za boljši spomin!
Prve na seznamu so borovnice. Poleg tega, da pomagajo izboljšati spomin, so te majhne jagode neverjeten vir antioksidantov in fitonutrientov, ki pomagajo uravnavati stres. Takoj za borovnicami so oreščki - orehi in mandlji. Orehi so polni beljakovin, večkrat nenasičenih maščob, ki pomagajo zniževati holesterol, omega-3 in polifenolov. Po drugi strani pa mandlji vsebujejo riboflavin in L-karnitin, hranili, ki spodbujata možgansko aktivnost. Prišli smo do sončničnih semen. Ta semena niso le polna beljakovin, ampak so bogata tudi z omega-3 in omega-6 polineasičenimi maščobami, ki so bistvenega pomena za delovanje možganov in splošno zdravje. Tukaj pa so tudi kakavova zrna. Vsebujejo številne esencialne vitamine in minerale, ki spodbujajo nevrotransmiterje, ter fitokemikalije, ki aktivirajo "evforijo", da dvignejo naše razpoloženje.  Chia semena so tudi bogata z antioksidanti, vlakninami, beljakovinami in esencialnimi maščobnimi kislinami, zlasti Omega-3. Znano je, da esencialne maščobne kisline naredijo celične membrane bolj prožne in učinkovite, da omogočijo lažjo dostopnost hranil, povečajo učinkovitost prenosa živcev in na koncu izboljšajo delovanje možganov. K boljšemu delovanju možganov pripomorejo tudi banane. Naše telo oskrbujejo s kalijem, ki vzdržuje raven kisika in močne signale med celicami. Spodbujale naj bi tudi nastajanje serotonina, saj vsebujejo triptofan, ki dviguje tvoje razpoloženje in ohranja tvoj um stabilen in bister! Datlji Medjool so še en majhen prigrizek dobrote, podobne karameli, polne  mineralov, vitaminov in fitonutrientov. Datlji vsebujejo vitamine A, K, B6 ter baker, magnezij, mangan, niacin, pantotensko kislino in riboflavin… Kaj praviš, če dodamo še nekaj super sestavin, premešamo in naredimo okusne veganske kroglice? Oo ja!
Sestavine: 

Priprava: 
1. korak: Vse sestavine zmešaj v blenderju dokler zmes ne postane zrnata (ne dokler se vse ne poveže in postane kremasto)
2. korak: Zmes oblikuj v kroglice in jih razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko, ter postavi v škrinjo na min. eno uro. 
3. korak: Postrezi in uživaj!

2. Naučite se meditirati

Spomin in čustvene motnje, kot so stres, anksioznost in depresije, imajo nenavaden odnos. Nekatere od teh motenj, namreč povzročijo težave s fokusom (koncentracijo) in posledično pozabljivostjo
Na srečo je stres in druge čustvene motnje mogoče nadzorovati, kar lahko izboljša tvoj spomin. Osredotočenost, meditacija in sprostitev so trije pomembni vidiki obvladovanja stresa. Meditacijo, ki vključuje osredotočenost in sprostitev, je treba izvajati redno vsaj 15-20 minut. Se sprašuješ zakaj? Poleg tega, da po redni meditaciji bolj jasno razmišljamo in si bolje zapomnimo informacije, si lahko bolje in natančneje zapomnimo, ko smo mirni. Z drugimi besedami, ko smo razburjeni ali jezni, je večja verjetnost, da bomo stvari pozabili in delali napake. Vzemi si torej čas v dnevu zase in poišči notranji mir!

3. Optimalen vnos vitaminov in maščobnih kislin

Ko spremeniš svojo prehrano in jo nadgradiš z bogatimi hranili ter najdeš notranji mir, razmisli o jemanju naravnih prehranskih dopolnil. Naše priporočilo za učinkovito izboljšanje spomina se nahaja v dveh prehranskih dopolnilih - Vitaminu B Complex Premium in Omega 3-6-9 Premium

4. Zagotovi si dovolj spanja

Ena najlažjih stvari za izboljšanje spomina je dober spanec. Preprosto dejstvo je, da si naši možgani ne morejo zapomniti novih informacij, če ne spimo dobro in dovolj. Med spanjem, naši možgani utrjujejo nove spomine iz kratkoročnega v dolgoročni spomin. Znano priporočilo za dolžino spanja je 8 ur, vendar je to le povprečje. In veš, kaj vključuje teh 8 ur? To vključuje trden in ‘’zdrav’’ spanec. Torej, če potrebuješ pol ure za globok in lep spanec, boš moral-a v postelji biti malo dlje!

5. Dovolite pljučem, da zadihajo

Tako kot je spanec pomemben tako za tvoje telesno kot duševno zdravje, je pomemben tudi drugi steber zdravja - aktivnost. Naši možgani so za pravilno delovanje odvisni od kisika, in da dobimo ta kisik, potrebujemo zdrav pretok s kisikom bogate krvi v naše možgane. Vsaka telesna aktivnost je boljša kot nobena. Ne glede na to, ali gre za sprehod s psom, kolesarjenje, plavanje ali skupinske igre, si tvoje telo zasluži zadostno količino svežega zraka in porabo energije na pravi način - v naravi!


Tvoja Kalček ekipa 


 

Sorodni izdelki
-15%
Orehi bio 150g Dennree
EkološkoBrez mlekaBrez jajc
4,68 3,98 
-15%
Semena sončnična bio 200g Garden
EkološkoBrez mlekaBrez jajc
2,37 2,01 
-15%
Chia semena bio 200g Garden
EkološkoBrez mlekaBrez jajc
4,53 3,85 
-15%
Cimet cejlonski mleti bio 150g Garden
EkološkoBrez mlekaBrez jajc
6,40 5,44 
samoosebni prevzem
-15%
Banane bio kg
Ekološko
2,59 2,20 
500g
1kg
2kg
samoosebni prevzem
-15%
Datlji `Medjool´ bio kg
Ekološko
25,26 21,47 
500g
1kg
2kg
-50%
Omega 3-6-9 1000mg Premium 60tbl BioLife
Brez mlekaBrez glutena
25,00 12,50 
-50%
Vitamin B Complex Premium 60tbl BioLife
Brez mlekaBrez jajcBrez glutena
19,00 9,50 

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU