Želiš narediti nekaj zase? Vzemi vitamin B! 
Datum objave Ponedeljek, 22 Avgust 2022

Želiš narediti nekaj zase? Vzemi vitamin B! 

Velikokrat smo že slišali - pojej nekaj hranljivega, ne jej te prazne hrane, pojej nekaj na žlico.. Za večino pa takšni stavki gredo ‘’čez eno uho noter, čez drugo pa ven’’, pa bi res morali več pozornosti pridati zdravi prehrani. Sprašuješ se zakaj? Vnos živil kot je zelena listnata zelenjava, oreški in jajčka dajo tvojem telesu energijo, za to je pa najbolj odgovoren Vitamin B. Vitamini B  so bistvena hranila ki jih potrebujemo za izgradnjo zdravih celic in so vključeni v število zelo pomembnih  bioloških procesov v telesu, vključno z energijsko presnovo. Z povečano energijo in zmanjšano utrujenosti in stresom, izkazalo se je da so ta v vodi topna hranila ključna pri prispevanju k imunskemu sistemu, podpora prebavnemu sistemu in težavam  s kožo in lasmi ter za izboljšan spomin. No, velikokrat je težko samo z hrano zagotoviti optimalen vnos Vitamina B, zato ti predstavljamo Vitamin B Complex


Verjamemo da je veliko vas do zdaj že spoznalo vitamine B6 in B12, ampak ali veste da pravzaprav obstaja celo osem različnih B vitaminov in da prav to dopolnilo vsebuje vseh osem? O ja! To pa so: vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B7, vitamin B9 in vItamin B12.

Vitamin B1. Znan kot tiamin, vitamin B1 pomaga pretvoriti hrano, ki jo zaužijemo, v energijo. Ta vitamin je pomemben za rast in razvoj, prav tako pa tudi za veliko celičnih delovanj. Najdemo ga lahko pa v polnozrnatih žitih in obogatenem kruhu, žitih, testenini in rižu. Prav tako ga lahko najdemo v ribi, v semenu stročnic in oreščkih. Visoko pomanjkanje tiamina najpogosteje prispeva k duševni zmedenosti, propadanju mišic, zadrževanju tekočine, visokemu krvnemu pritisku in težave z hojo.

Vitamin B2. Riboflavin je še en pomemben vitamin ki pomaga spremeniti hrano v energijo ki jo potrebujemo, prav tako pa tudi za delovanje celic. Vitamin B2, riboflavin, se nahaja v hrani kot so jajčka, mleko, zelena zelenjava, obogatena žita, kruh in žitni izdelki. 

Če ne vneseš dovolj riboflavina, tvoja koža bo prvi prizadeti sistem. Pomanjkanje riboflavina se lahko pojavi tudi v obliki ran v kutih ust, izpadanju las ali pa lahko povzroči občutek šipkosti in utrujenosti ali anemijo.

Vitamin B3. O ja.. Smo si že zapomnili.. Energija, energija in veliko energije! Vitamin B3 (niacin) je še en vitamin bistvenega pomena za številne celične poti, ki sodelujejo pri pretvarjanju hrane v energijo. Pri tem, vnos zadostatne količine tega vitamina prispeva k znižavanju holesterola. Kakšna povezava, kaj ne? A si lahko predstavljate da se vsi vitamini ki smo jih do zdaj našteli nahajajo v eni staklenički! No, to pa ni vse. Gremo naprej!

Vitamin B5. Razen energije, Vitamin B5 (pantotenska kislina) pomemben je za tvorbo nadledvičnih hormonov in rdečih krvničk ter veliko prispeva k pravilnemu delovanju živčnega sistema. K temu, vitamin B5 prispeva k mehki in sijoči koži ter lasem.

Vitamin B6. Piridoksin sodeluje pri tvorbi beljakovin in strukturiranih spojin, rdečih krvnih celic in prispeva k imunskemu sistemu. Pomanjkanje vitamina B6 prispeva k depresiji, anemiji, oslabljenemu delovanju živcev ter razpokanju usnic in jezika. 

Vitamin B7. Biotin je najbolj poznan po svoji povezanosti z zdravljem las, kože in nohtov ker prispeva k nastajanju keratina. 

Vitamin B9. Folat ali folna kislina je pomembna za sintezo vašega genskega materiala kot sta DNK in RNK. Folata je veliko v številni zelenjavi, sadju, oreščkih, fižolu, obogatenem kruhu, obogatenih žitih in koruzni moki. S pomanjkanjem folatov lahko razvijete stanja ki vplivajo na kri, kot je anemija. 

Vitamin B12.  In še zadnji od osmih vitaminov B je vitamin B12 ali kobalamin. Ta vitamin je pomemben za delovanje vašega živčnega sistema in pomaga tudi pri sintezi genetskega materiala kot je DNK. Ker se B12 nahaja predvsem v izdelkih živalskega izvora, je pomembno da ljudje ki sledijo veganski ali vegetarijanski prehrani, svoj vnos dopolnijo z visokimi odmerki vitamina B12 ker nizke ravni lahko povzročijo težave, kot je pomanjkanje rdečih krvnih celic (anemija) ali težave z živci.


Tvoja Kalček ekipa

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU