Mmmmatcha .. Čeprav mnogi, sodeč po njeni barvi, se obarvajo zeleno, ko slišijo besedo matcha, se za temi listi skriva neverjetna kompozicija, ki ji je vsekakor treba dati priložnost! Matcha je vrsta zelenega čaja, ki se pridobiva tako, da vzamemo mlade čajne liste in jih zmeljemo v fin prah. Raste v obliki grmov zelenega čaja, ki se gojijo v senci. Hlad matcho naredi neverjetno močne zelene barve, zaradi izjemno visoke ravni klorofila. Prah ima sladko zeliščno noto, s fantastično aromo po oreščkih in nežnimi grenkimi toni. To je kot zeleni čaj, ki je next level! Zeleni čaj je antioksidant, a matcha je po koristih na drugi ravni, saj se zaužije cel list čaja. Po drugi strani pa matcha vsebuje več kofeina kot navaden zeleni čaj, približno enako kot kava. Toda za razliko od kave ima matcha specifično aminokislino (L-teanin), ki upočasni sproščanje kofeina in prispeva k občutku sproščenosti in umirjenosti.
Matcha latte
Da bi se nove tehnike pripravile izplačale, je na voljo Matcha latte! Matcha latte se je v kavarnah prvič pojavil pred nekaj leti, v razmeroma kratkem času pa je doživel precejšen porast priljubljenosti. Njegova značilna zelena barva in edinstven oreščkast, zemeljski in včasih grenak okus ga ločita od tipičnih kavarniških pijač. Želiš poskusiti? Izvoli!
Sestavine:
- 1 skodelica mleka po izbiri ( 250 ml)
- 1/4 skodelice vrele vode (65 ml)
- 1 žlička matcha v prahu BioLife
- 1 žlica javorjevega sirupa Dennree
- 1/4 žličke vanilije v prahu Sonnentor
- 1/4 žličke mletega cimeta Garden
Priprava:
- V ponvi na srednjem ognju segrevaj mleko, dokler se ne segreje (približno 3-5 minut), občasno mešaj
- V manjši posodi zmešaj vrelo vodo, matcha čaj v prahu, javorjev sirup in mleti cimet, dokler se dobro ne povežejo.
- V skodelico nalij mleko, dodaj mešanico čaja matcha in mešaj, dokler se dobro ne poveže.
- Postrezi tople ali pa ostanke hrani v zaprti posodi v hladilniku 2-3 dni. Lahko ga pogreješ v mikrovalovni pečici ali v loncu.
Matcha palačinke
Za še malo užitka ob slastni pijači pa so Matcha palačinke! Preizkusi neverjetno okusen in aromatičen recept za zajtrk, ki je odličen za dieto brez glutena (če vključiš sestavine brez glutena), keto dieto ali vse, ki želite jesti zajtrk, bogat z beljakovinami!
Sestavine:
- 2 skodelici pirine moke Garden
- 2 žlici matcha v prahu BioLife
- 2 žlici sladkorja
- 4 žlice praška za pecivo BioVegan
- ½ žlice soli himalajske Garden
- 2 skodelici sojina napiteka The Bridge
- 4 žlice stopljenega masla
- 2 velika jajca
- 2 žlički vanilije v prahu Sonnentor
- olje kokosovo deviško Garden za kuhanje
Priprava:
- V veliki skledi zmešaj moko, matcha prah, sladkor, pecilni prašek in sol ter dobro premešaj.
- V mešalniku zmešajte mleko, stopljeno maslo, jajca in vanilijev ekstrakt. Mešaj na srednji hitrosti, dokler se vse dobro ne premeša (približno 40 sekund). Zmešane suhe sestavine dodaj v mešalnik. Mešaj z rahlo hitrostjo, dokler se moka popolnoma ne poveže in dobiš lepo tekočo zmes. Testo prenesi v veliko skledo.
- Če nimaš mešalnika, zmešaj vse mokre sestavine v veliki skledi, nato dodaj zmiksane suhe sestavine, dokler se vse ne poveže.
- Dodaj olje, da prekrije dno ponve in segrevaj na srednjem ognju, dokler se postane vroča, nato pa ponev premakni na nizek ogenj. Z merilnimi skodelicami naredi vse palačinke enake velikosti. Peci, dokler ni dno zlato rjavo in mehurčki ne priplavajo na površino, 1 do 2 minuti. Nato palačinko obrni in peci še drugo stran do zlato rjave barve. Postopek ponovi s preostalim testom.
- Vroče palačinke postrezi s svojimi najljubšimi živili po izbiri, priporočamo pa sadje (jagode, borovnice ali banane), javorjev sirup in stepeno smetano!
Dober tek!
Tvoja Kaleck Ekipa