Kako tudi to jesen podpreti normalno delovanje imunskega sistema?
Datum objave Nedelja, 09 Oktober 2022

Kako tudi to jesen podpreti normalno delovanje imunskega sistema?

Dober in okrepljen imunski sistem je prva linija, ki ščiti in varuje tvoje telo. Čeprav so normalen spanec, hidracija, obvladovanje stresa, redna vadba in ustrezna higiena učinkoviti načini za ohranjanje zdravega imunskega sistema, je pridobivanje hranil z zdravo prehrano in kakovostnimi prehranskimi dopolnili ključnega pomena.

Prehrana z nizko vsebnostjo maščob rastlinskega izvora lahko pomaga okrepiti tvoj imunski sistem. Imunski sistem se opira na bele krvničke, ki proizvajajo protitelesa za boj proti bakterijam, virusom in drugim vsiljivcem. Znano je, da imajo vegetarijanci bolj učinkovite bele krvne celice v primerjavi s tistimi, ki uživajo več maščob in manj vitaminov. Poleg tega omejevanje maščob v prehrani pomaga okrepiti imunsko obrambo, saj lahko prehrana z veliko maščobami spremeni črevesno mikrobioto, kar pomaga pri imunosti. Poleg tega lahko vzdrževanje zdrave telesne teže koristi tudi imunskemu sistemu. Rastlinske diete so učinkovite pri hujšanju, saj so bogate z vlakninami, ki te nasitijo brez dodajanja dodatnih kalorij. 
Se sprašuješ, kateri vitamini in minerali ter na kakšen način lahko prispevajo k tvojemu normalnemu imunskemu sistemu in v katerih živilih jih lahko najdeš?


Vitamin A je v maščobi topno hranilo, ki je prisotno v številnih živilih in je dodano drugim, kot so žita. Ima antioksidativne lastnosti, ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov. Ta vitamin je pomemben za razvoj in delovanje imunskega sistema, saj pomaga pri uravnavanju imunskih odzivov in ustvarjanju protiteles proti antigenom. Karotenoide, kot je beta-karoten, lahko telo pretvori v vitamin A. Poleg tega, da lahko ta vitamin najdete v živilih, bogatih z beta-karotenom, kot so zelena listnata zelenjava, brokoli, korenčki, buče, marelice, mango in melone, najdete ga tudi v mlečnih izdelkih in žitih. Zdaj pa si predstavljaj, kakšen zajtrk lahko pripraviš - okusen in zdrav hkrati!
Vitamin C je v vodi topno hranilo, ki ga najdemo v sadju in zelenjavi. Deluje kot antioksidant in ščiti celice pred učinki prostih radikalov ter tvojemu telesu daje močno oporo in moč. Ker so trgovine trenutno polne agrumov je to odlična priložnost, da svoje telo oskrbiš s tem vitaminom. Naj bodo to limone, pomaranče, mandarine ali grenivke - ne boš zgrešil! Poleg tega lahko ta vitamin najdeš v jagodičevju in različni zelenjavi, kot so špinača, brstični ohrovt, paradižnik, brokoli in paprika. A si lahko predstavljaš, kakšna zdrava eksplozija bi bila, če bi ta živila združili v enem izvrstnem smoothieu? Poskusi!
Vitamin E je še eno v maščobi topno hranilo z antioksidativnimi lastnostmi, ki ga najdemo v številnih živilih in ima pomembno vlogo pri normalnem delovanju in odzivu imunskega sistema. Še vedno ne veš, kje bi našel ta vitamin? Rastlinska olja, kot so olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, sojino olje, koruzno olje, so le nekatera izmed živil. Tu so še oreščki, kot so mandlji, arašidi in lešniki, pa tudi sončnična semena, špinača in brokoli.
Selen je esencialni mineral, o katerem le redko slišimo, kljub njegovi pomembni vlogi pri vnetjih in imunosti. Poleg spodbujanja imunosti ta mineral uravnava prekomerne imunske reakcije in kronična vnetja. S selenom bogata živila so brazilski oreščki, morski sadeži,  žitarice, ribe in jajca.
Če želiš vsakega od teh vitaminov in mineralov zaužiti na učinkovit in enostaven način, lahko v naši ponudbi najdeš Selen + Vitamine ACE Premium BioLife.

Prišli smo do še enega pomembnega vitamina za tvoj imunski sistem, to je vitamin D3. V maščobi topno hranilo, ki igra številne ključne vloge v telesu, predvsem pri izgradnji in ohranjanju močnih kosti. Imunski sistem potrebuje vitamin D za pomoč pri modulaciji imunskega odziva na viruse in bakterije. Mastne ribe, kot so losos, tuna in skuša, so polne tega vitamina, prav tako obogatena hrana in pijače, kot so žitarica, mleko in rastlinski napitki, kot so sojino, mandljevo in ovseno mleko. Za razliko od drugih hranil lahko telo proizvaja vitamin D, ko je koža neposredno izpostavljena sončni svetlobi, najdeš pa ga v naši bogati ponudbi prehranskih dopolnil - samo klikni na Vitamin D3 Premium 5000IU.

Tvoja imuniteta se lahko razveseli, ko izve za zadnje prehransko dopolnilo, in to za močne Omega 3-6-9 maščobne kisline. Omega-3 in 6 maščobne kisline (imenovane tudi esencialne maščobne kisline) so družine polinenasičenih maščob, ki jih naše telo ne more proizvesti same in jih moramo zaužiti v drugih oblikah (hrana ali dodatki). Omega-9 maščobne kisline so družina mononenasičenih maščob, ki jih naše telo lahko sintetizirati iz katere koli nenasičene maščobe, ki jo zaužijemo. Tudi Omega 3-6-9 maščobne kisline igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju normalne imunosti. Zato je ta dodatek odličen, ko gre za zdravje kože, dihal in obtočil. Poleg tega pomaga telesu absorbirati vitamine in hranila iz hrane. 
Čeprav lahko to vrsto omega maščobnih kislin dejansko najdeš v številnih živilih, kot so losos, pekan orehi in avokado, smo iz treh malih čudežev narave izluščili najkakovostnejše sestavine - tako naše prehransko dopolnilo sestavljajo ribje olje, laneno olje in sončnično olje! 

Da ti bomo tudi tokrat na voljo, lahko najdeš vse izdelke v naši pestri ponudbi. Zato pohiti in poskrbi za dobro odpornost svojega telesa!

Tvoja Kalček ekipa


 

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU